„Музей в куфар” гостува на ученици в „Тракия”

Автор:
Вторник, 25 Февруари 2020 16:48
„Музей в куфар” гостува на ученици в „Тракия”

В навечерието на 142-ата годишнина от Освобождението и Националния празник на България – 3-ти март, образователната програма „Музей в куфар” на Регионалния исторически музей в Пловдив гостува на ученици от СУ „Свети Седмочисленици”.
В присъствието на кмета на район „Тракия” Костадин Димитров и директора Денка Генчева петокласниците от „а” клас с ръководител Анна Царева бяха запознати с музейната азбука по достъпен и атрактивен начин от уредника и музеен педагог Мария Карадечева.
Децата научиха за основните функции на музея – да издирва предмети, да ги събира и съхранява правилно, да опазва експонатите, научно да ги обработва и да ги показва на публиката. Разбраха, че когато предметите са много стари и ценни, се изработват техни копия.
А от музея в куфара децата видяха сабя и куртка, орден, печат, снимка и други предмети, свързани с Освобождението и с различни важни дати от историята на Пловдив и на България.
Под формата на игра учениците влязоха в ролята на изследователи на епохата, анализирайки картината на Нягул Станчев „Посрещането на генерал Гурко в Пловдив”.
Регионалният исторически музей работи по образователни програми от 1998 година, като целта е децата да бъдат не само наблюдатели, а и да съпреживяват, обясни Мария Карадечева.
Кметът на „Тракия” Костадин Димитров коментира, че програмата е своеобразно пътуване във времето и предизвиква интереса на учениците към историята и богатото културно-историческо наследство на града и страната ни. Той благодари за съдействието на директора на РИМ Стефан Шивачев и изрази увереност в дългосрочното сътрудничество между Историческия музей и училищата в „Тракия”.
На урока в СУ „Св. Седмочисленици” присъстваха още заместник-кмета на района Веселина Стоянова, секретаря Жени Петкова и началникът на образователния отдел Лиляна Власова.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм