Панов провери паната на Йоан Левиев до баня Старинна

Автор:
Сряда, 29 Януари 2020 16:17
Панов провери паната на Йоан Левиев до баня Старинна

Инспекцията е по сигнал на скулптора Цвятко Сиромашки

Късно снощи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов получи сигнал от пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки, в който пловдивският творец алармира за констатирано от него увреждане на двете мозаечни пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна ( подлеза на Чифте баня както го наричат пловдивчани, който в момента е затворен).

Още същата вечер, заместник-кметът докладва на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, а тази сутрин изпрати екип, който да направи оглед на място какви са пораженията. В инспекцията участваха директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник - отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и представители на ОП „Чистота“.

Беше констатирано, че мозайките са в сравнително добро състояние, без външна намеса. Съвсем малък сегмент от около 10 см. е оцветен в черно. Липсват също така около 10 камъчета, които лесно ще бъдат възстановени. Мозайките се нуждаят от цялостно почистване, ръчно, с вода и четка. Цялата тази дейност ще бъде извършена от реставраторите на ГХГ, на които ще бъде осигурено необходимото финансиране от Община Пловдив за почистващи инструменти и препарати, както и осветление и ел. захранване.

По мнение на експертите работата може да бъде започната и веднага, но е добре да бъде извършена в малко по-топло време, заради изисквания по технологията по поставяне на липсващите камъчета. За констатираното бе изготвен доклад, който бе внесен на вниманието на заместник-кмета Пламен Панов и вече е придвижен за предприемане на последващи действия.

По отношение на цялостното състояние на подлеза, който се управлява от район „Централен“, по информация на Кмета на района Георги Стаменов, администрацията е подготвила проект за цялостно обновяване на средата, като е предвидена дори възможност за използването на подлеза за културни събития. Проектът вече е минал всички съгласувателни процедури с НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство) и е възложено техническо задание. В новия проект, който ще превърне подлеза в красиво, чисто и уютно място е заложена климатизация, вентилация, стъклени врати, асансьор и много други.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • Жан

  Хвала на Цвятко Сиромашки за изявената гражданска позиция.

 • Лесна работа, "ЖАН"е

  отговори на: Жан

  Най-лесната работа = да изявяваш ГРАЖДАНСКИе ПОЗИЦИИ.
  Кудкудякане.
  Агитки.
  Хвала!

 • П.П. ДЕВЕТИ зам-

  ЙонАЧАГАТА показа колко слабо ги разбира / ги е разбирал МОНУМЕНТАЛНИТЕ ИЗКУСТВА, по които уж е докопал диплома от Академията.
  "Творбите" му са в състояние естествено за ... "подлез", дупка, пикалник, безконтролно на произвола на съдбата / на тълпата.
  Хак му е.
  Нямаше как да е другояче.
  Всяка станция на Ню Йоркското метро има десетина мозайки: по-компактни по размер, по-весели по характер, от индустриални стъклени парченца, железно-здраво-монолитно монтирани, с кирка не мож' ги разкъртиш. Никой не се занимава с тях, хората бързат, АЙЛЯК има само за Заспал Муйко в Сламата.
  ЕСК19.
  Хем "ДРЕбЕН, пък ...ВЕЧЕН" (?!?)
  Да се назначи СиромаЩкий за ДЕСЕТИ зам-кмет по ... мозайки Йонски

 • ДЪРВЕН "КАМЪК"

  Климатизиран ... ПОДЛЕЗ?
  Някой наистина ще да е превъртял от "управниците" ни, които никога не са били умни, но винаги КРАДЛИВИ.
  КлептоКрация пловдивска...
  Първо, самата идея да копаеш подлез за пресичане е малоумна, иди накарай някой в Бруклин да слиза в дупката, когато просто ще изчака зелена светлина; хората не са будали.
  Второ, веднъж ОСКЪПИЛ прекосяването, тези скъпи квадратури не си струват за търговия на дребно, много дребно. Де е Киро на кирия.
  Трето, БЕЛЯ работа са подлезите, че и да ги и ... климатизираш (Мильо!). Софиянци зазидаха огромни ОФОРМЕНИ подземия пред Транспортна болница, кой че му се занимава

 • Отлагам ПОКУПКАТА

  отговори на: ДЪРВЕН "КАМЪК"

  Ето откъде ще си купим новия КЛИМАТИК.
  Нека изчакаме, ма Айше, хем и камера ще си отвинтя за зетя!
  (("читател"? кажи де!))

 • Стрина Нейковица

  А за нуждник с две циганки отпред някой сети ли се, или че пикаме и че се окаме ъп арраунд дъ бушиз? ;)

 • around the BUSH

  отговори на: Стрина Нейковица

  Always singular, какиното, никога ф множествено число:
  AROUND THE BUSH

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм