За първи път книга описва българската техника

Автор:
Сряда, 22 Януари 2020 15:44
Антон Оруш Антон Оруш

Новоизлязлата книга по история на техниката  "Голяма книга за българската техника" на Антон Оруш ще бъде представена в Пловдив тази събота.

"Голяма книга за българската техника" (изд. ,,Българска история") е първото по рода си издание по технологична история на България. По популярен и четивен начин, чрез текст и много снимки книгата проследява развитието на произвежданата у нас най-разнообразна техника, започвайки от първите години на ХХ век, та до началото на 90-те. Присъстват телевизор от 1901 г., аудио техника и радиоприемници, телефони, автомобили, електромобили и тролеи, домакински уреди, космическа техника, компютри (вкл. и пловдивският ,,Пълдин 601") и какво ли не още.. В над 200 страници голям формат са събрани над 500 илюстрации и много текст, за да се онагледи развитието на българската техника.

Технологичната продукция от Пловдив заема много важно място в книгата, защото от този град идват забележителни неща - като невероятната спортна кола ,,Булгаралпин" от 1967, кото донася на България най-славните мигове в автомобилния спорт, а също така подробно са разгледани различните видове компютърна периферия - принтерите Бултекст, запаметяващите устройства на магнитна лента, а също и други интересни технологични изделия, произвеждани в Пловдив.

Автор на книгата е Антон Оруш, колекционер и изследовател на българската техника. Поддържа най-голямата колекция в тази област (над 400 апарата) и е създател на Sandacite.BG - Българският портал за стара техника. Неговата цел е да запази историята на българската техника и да я спасява от унищожение.

Срещата с автора ще бъде тази събота във Verona Conference Hall - ул. "Иван Вазов" № 33 в събота, от 14:00 ч. (сградата срещу Народната библиотека). Входът е свободен.

"Голяма книга за българската техника" е налична за покупа в книжарниците и онлайн на:
https://bulgarianhistory.shop/catalog/goliama-kniga-za-bg-tehnika/

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм