Зико за проекта на Димитър Георгиев: Ще се случи в най-добрия вариант!

Автор:
Четвъртък, 09 Януари 2020 10:53
Зико за проекта на Димитър Георгиев: Ще се случи в най-добрия вариант!

Бизнесменът Димитър Георгиев и почетен консул на Украйна представи проекта за имота от 8 декара в подножието на Стария град, до южната част на Тунела между бул. Цар Борис Трети Обединител, ул. Патриарх Евтимий и Понеделник пазара. На форума бяха кметът Здравко Димитров, заместник-кметове и районни кметове и бизнесмена и областен лидер на БСП Георги Гергов.

Залата по време на общественото обсъждане, както и миналия ден при дискусията за бъдещето на Небет тепе и Източната порта, бе препълнена с пловдивчани - общественици археолози, музейни служители и съветници.Припомняме, че само за 2 дни това е втори обществен дебат по значим казус за града, касаещ съхраняването и експонирането на културно-историческото наследство.

Някои от дошлите седнаха на земята.

Обсъждането бе открито от собственика и инвеститор Димитър Георгиев.

Той припомни, че през последните около 17 години  е финансирал цялостното археологическо проучване на терена, при което са направени ценни разкрития – антични улици, аристократични жилища, пантеон и др.

Според археолозите и проектантите неговото предпроектно проучване за изграждането на комплекс „Пловдив Централ“ включва най-съвременните световни тенденции за съвместно съжителство на архитектура и археология.

Същевременно ще бъдат запазени ценните находки от метеорологични въздействия.

17 години мислим как да направим нещо полезно за пловдивчани, обясни забавянето на инвестицията Георгиев.

Той направи ретроспекция на историята на имота от закупуването му досега.

Георгиев обясни, че теренът е бил занемарен, обрасъл в треволяци, заринат с боклук, със сгради, превърнати в убежища за наркомани. Още през 2007 г. той е получил пълно съгласие на първото обществено обсъждане на първия си проект.

След години археологическо обследване, финансирано с негови лични средства, под ръководството на Жени Танкова, Министерството на културата не одобрило предложения Подробен устройствен план.

Георгиев започва съдебна битка и след година и половина печели делото.

Решението му след това е да възложи проект за нов ПУП на нов колектив, съобразен с всички препоръки до момента.

Това е най-мащабният частен археологически проект на Пловдив. Разработката на арх. Стефан Добрев показва приглушено и ниско строителство с фокус върху археологията, коментира бизнесменът и почетен консул на Украйна.

Проектът предвижда застрояване с максимална височина до 15 метра, от страната на булеварда ще има жилища и малък хотел, а от страната на Стария град - търговски обекти, концертна зала и офиси. В северната част е предвиден паркинг на 3 нива за 200 автомобила, а  покривните пространства ще бъдат озеленени с живи дървета. В центъра на комплекса ще има площадно пространство с изработена по модерни технологии устойчива стъклена настилка, която да осигурява визуален контакт с разположената на кота минус 6 метра археология, обособена като музейна експозиция и арт център. 

Ще се обособи своеобразен вътрешен форум с обществено предназначение и културни мероприятия, обясни арх. Добрев.

По думите му достъп до подземното ниво се осигурява и през други входове към комплекса. Изследвана е възможността археологическото ниво да се свърже директно с подземния пасаж, минаващ под булевард Цар Борис Трети Обединител и оттам -  с подлез Археологически.

Мненията на архитектите по време на дебата бяха две - или да се спре застрояването и общината да замени или закупи терена и върху него да направи музей, или да се подкрепи проекта на частния инвеститор.            

Големият интерес към публичните дискусии за бъдещето на важни обекти от културно-историческото наследство на града показва, че Пловдив е жив. Човек, който създава изкуство, заслужава доверие. Чук разнопосочни изказвания за“ и противпредставеното предпроектно проучване. Сигурен съм, че ако се даде старт на проекта, инвеститорът ще се съгласи с много от дадените разумни препоръки, заяви кметът Здравко Димитров.

Той бе категоричен, че рано или късно проектът ще се случи във възможно най-добрия вариант. Градоначалникът изрази увереност, че в правния мир не съществуват замени, а откупуването на имота не е в дневния ред на общината, която се готви да реализира големи инфраструктурни обекти, да строи нови детски градини, ясли и училища.  

Нека да бъдем търпеливи и да дадем възможност да се създаде нещо, което да остане за Пловдив и с което след време всички да се гордеем, посочи кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

 • Прокурорът

  На Пловдив му е достатъчен един кашон, няма нужда и от кашон с дупка.

 • читател

  Пракрасен проект. Прокурорът - гръмни се розово-зелен вибратор!

 • гнусна ДАЛАВЕРА

  отговори на: читател

  Некадърно съчинение.
  Заканата на Зико, че "ЩЕ СЕ СЛУЧИ" показва мощна мафия в атака -подпомагана от мутрополитски плужек ахрянов гладен "архитект" на клептокрацията.
  "читател" - гръмни се розово-зелен вибратор!
  (Няма нужда да се мориш да пишкаш, тук никакво значение, нито влияние нямаш, ако някой те чете ... а снимката на ГАДЖЕТО ти си пропуснал този път, що бе?)

 • читател

  отговори на: гнусна ДАЛАВЕРА

  Пак ли си пропуснал хапчетата против форматиране - розово-зелен вибратор?

 • читател

  Фактът, че Гергов също "души" наоколо говори, че проекта не е случаен! Плондречо е познат със склонността си да се сдушва с този или онзи! Хи, хи, хи...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм