От Небет тепе тръгва летоброенето на Пловдив

Автор:
Сряда, 08 Януари 2020 12:09
От Небет тепе тръгва летоброенето на Пловдив

Кметът Здравко Димитров: Ценим всяко мнение за бъдещето на Небет тепе и Източната порта

Радвам се на големия интерес, при който премина общественото обсъждане за бъдещето на Небет тепе и Източната порта. Благодаря на всички, които взеха отношение и направиха ценни бележки и предложения, които ние ще вземем под внимание.

Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров във връзка с вчерашната публична дискусия, която се проведе в препълнената зала на Общинския съвет и продължи повече от 4 часа.

Пловдивчани си знаем, че от Небет тепе е започнало летоброенето на най-стария жив град в Европа и шести в света, а през Източната порта са преминавали римски императори. Искаме за това да научат още стотици хиляди хора в България и далече извън пределите на нашата страна, а проектът ни предоставя една нова възможност, коментира заместник-кметът по европейски политики Анести Тимчев.

Заместик-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов определи Небет тепе като една от най-значимите ценности в богатото културно-историческо наследство на града, поради което темата за съдбата на хълма е особено чувствителна за пловдивчани. За него не е изненада, че докато проектът за Източната порта бе посрещнат с адмирации, Небет тепе предизвика оживена дискусия. Той увери, че всички изказани мнения и предложения са протоколирани и проектът за Акропола ще бъде актуализиран с най-целесъобразните от тях, след което отново ще се направи обществено обсъждане.

Двата изключително важни археологически обекта са включени в проектното предложение „По крепостните стени на Филипопол“, с което Община Пловдив се подготвя да кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж“. Общата финансова рамка е 9 779 150 лева, като 85 процента е безвъзмездната помощ.

Предвижда се реставрация, консервация и много прецизно интегриране на античните паметници в съвременната среда, художествено осветление, туристически маршрути, информационни центрове, места за отдих.

Крепостните стени на Небет тепе и колонадите на Източната порта ще бъдат възстановени само дотам, докъдето са запазени през вековете. Това е заложено в идейните проекти и на арх. Румяна Пройкова за Небет тепе, и на арх. Галина Пировска за Източната порта. Изключва се каквато и да е възможност за бутафория.

Припомняме, че Община Пловдив кандидатства с проектното предложение „По крепостните стени на Филипопол“ по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“ по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на ОПРР 2014 – 2020 г. Процедурата има за цел да подкрепи недвижими културни ценности със световно или национално значение, притежаващи значителен туристически потенциал, и да допринесе за развитието на тяхната конкурентоспособност чрез превръщането им в туристически атракции. Крайната цел е да се формира цялостен, интегриран жизнеспособен туристически продукт, който привлича достатъчно посетители, за да се осигури финансова устойчивост и възвръщаемост на част от инвестициите в дългосрочен план и в същото време да осигури устойчиво опазване на културното наследство.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм