Пълна зала за Небет тепе и Източната порта

Автор:
Вторник, 07 Януари 2020 18:28
Пълна зала за Небет тепе и Източната порта

Пловдивчани, представители на администрацията, архитекти, работещи в музейните институции препълниха залата на Общинския съвет по време на общественото обсъждане на проекта По крепостните стени на Филипопол.

Припомняме, че с проекта Пловдив кандидатства за отпускането на 9 779 150 лева от Оперативна програма Региони в растеж, като средствата са безвъзмездни.

Проектът включва социализацията на Небет тепе, подходите към него и изграждането на информационен център до на Източната порта.

Каквото и да кажем за тези обекти, ще е малко. Небет тепе е актът за раждане на Пловдив. Източната порта е страхотна, великолепна, но все още не е социализирана, каза зам.-кметът по културата Пламен Панов при презентацията на проекта. Негов автор е арх. Румяна Пройкова, но тя не присъства на обсъждането, понеже е в чужбина

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов пък обясни, че се касае за много фини намеси, и консервация на съществуващата археология.

Цели се консервация, реставрация и защита на оцелелите структури, като ще се експонират всички, разкрити до момента елементи. Намесата ще е минимална за максимална автентичност. Търсеният ефект е внедряване на обекта в силуета на града, без намеса във вида му.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм