Лабиринт започва 2020 с магията на макрамето

Автор:
Понеделник, 06 Януари 2020 13:28
Лабиринт започва 2020 с магията на макрамето

Галерия Лабиринт започва 2020 с магията на макрамето - изложбата “Зимни слънца” на Неонила Белоперкина.

Ще вплетем здраво  хубавите пожелания, ще украсим любовните възли и мечтани развръзки и ще се порадваме на зимното слънце проблясващо в снежнобелите кристали оплетени от сръчните ръце на Неонила, казва собственичката Елена Калпакчиева.

Неонила е родена в Пловдив, завършва специалност графика в СХУ "Цанко Лавренов", а в последствие икономика. С техниката Макраме се занимава от 4г. и има вече две самостоятелни изложби (последната по време на есенните изложби в Стария град през 2019) 

“Началото беше от едно голямо пано, което исках да имам, а не знаех кой може да ми го изработи и така трябваше да се науча как да си го направя сама. Бохемския стил много ми допада, а въжетата и макрамето в съвременния му вариант ми напомнят много на него.Техниката макраме е изключително благодатна за импровизация, както с форми, така и с материали, а това е много вдъхновяващо за мен. Всяка крива клонка може да бъде основа за нещо красиво. Обичам да проследявам как се преплитат възлите и как създават от обикновеното памучно въже необикновени форми и текстури.” - споделя за своята работа авторката. 

Техниката Макраме е позната още в древен Вавилон. Смята се, че името Макраме идва от арабската дума miqramah, която означавала бродирана кърпа. В Европа навлиза след арабското нашествие на Иберийския полуостров през VIII век, оттам постепенно се разпространява из целия континент, но става най-популярна през Викторианската епоха в Англия. С нея се плетат покривки за легла и маси, пердета и драперии, поставки за висящи саксии и други аксесоари от обзавеждането, дори рибарските мрежи.

С техниката Макраме Неонила изработва лампи, пана за декорация, чанти, бижута и други аксесоари. Най-новите и произведения ще може да видите в галерия Лабиринт от 9-ти до 25-ти януари.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм