Здравко Димитров: Строим нов корпус на Хуманитарната гимназия

Автор:
Вторник, 10 Декември 2019 14:11
Здравко Димитров: Строим нов корпус на Хуманитарната гимназия

Спират се временно проектите за строителство на трите многоетажни паркинга 

„Изграждаме нов учебен корпус на Хуманитарната гимназия и пешеходна зона със зелен пояс по ул. „4-ти януари“, а проектът за изграждане на многоетажен паркинг върху терена на бившата сграда на ТЕЛК ще бъде замразен и ще има ново обществено обсъждане“. Това съобщи кметът на Община Пловдив Здравко Димитров след среща с областния управител Дани Каназирева и директорите на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I”.

„Открити сме за диалог, нищо насила няма да се построи, ще има широко публично обсъждане. Централна градска част има нужда от нови места за паркиране и трябва да се търсят решения. Има различни варианти за този паркинг, с които запознахме директорите на двете училища, но най-важно е да постигнем по-добра среда за децата и жителите на квартала“, коментира още кметът.

„Най-големият проблем беше искането за преместване на оградата, но кметът ни увери, че това няма да се случи. Улица „4-ти януари“ от гимназията до бул. „Марица“ – юг ще бъде пешеходна зона. Според предишния проект улицата трябваше да се използва за изход на автомобилите от паркинга и затова оградата трябваше да се събори и при излизане щеше да се получи още по-голямо обгазяване от автомобилите, а точно от тази страна са класните стаи“, заяви след срещата областният управител Дани Каназирева. По думите й след днешната среща е постигнат консенсус и е започнал диалог между всички заинтересовани лица.

Предстои да се избере най-добрият вариант за изграждане на паркинг, като влизането ще се осъществява от бул. „Цар Борис III Обединител“, като не се засягат така наречените вакъфски имоти. Сградата на ТЕЛК ще бъде съборена, тъй като не е конструктивно стабилна.

„Започва нова ера в управлението на тази община. Дано се запази този стил, за да могат всички заинтересовани граждани да имат отношение. Аз съм автора на петицията, по отношение на стрия проект и старата идея. Решението трябва да се вземе от управата на града, като се съобразят с интересите на всички засегнато граждани. Бих приела всеки проект, който е благоприятен за децата, за родителите за хората, за учителите, за живеещите“, коментира и директорката на Хуманитарната гимназия Соня Киркова.

Районният кмет Георги Стаменов съобщи, че предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за изграждане новия корпус на Хуманитарната гимназия, който ще има 30 класни стаи, физкултурен салон, зона за хранене и топла връзка с другата сграда. Най-добрият проект, ще бъде възложен за проектиране и строителство, за да може да се премине към едносеменен режим и всяко училище да има свой сграден фонд.

Към момента се замразява и строителството на многоетажен паркинг и в ЖР „Тракия“, там имаше идея да се направи голямо съоръжение до училище „Димитър Матевски“. Според Здравко Димитров в момента не е целесъобразно и необходимо направата на паркинг в жилищния район. Третият проект, който е за многоетажен паркинг на улица „Любен Каравелов“ върху сградата на ДКЦ 6 също е под въпрос.

Предвиденият заем от 13.5 милиона лева за изграждането на трите многоетажни паркинги на ТЕЛК, в район „Тракия“, буферният паркинг на бул. „Шести септември“ и реконструкцията на Чифте баня няма да бъде теглен от Община Пловдив, каза Димитров.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • отракана кака

  Здравка и Здравко! Новата пловдивска идилия.Засега.Бъдещето ще покаже-трагедия или комедия?
  Обещано, ама не дадено.Имаше една песен: "Обещавам ти мила, обещавам ти мила много неща"...

 • Пловдив не знае що става. Шок

  Пълна трагедия. Още като беше кмет на западен приоритет му беше Модър. Толкова лъжи, тези двамата тотално се обърках - кое ще спрат и кое ще строят. Най-важното направиха, вдигнаха данъците и казват да си мълчим. Браво! Срам.

 • Жан

  Добре би било да не се събаря сградата на бул." Л.Каравелов" ,същата е в добро състояние и отново в нея да се върне ДКЦ-6.

 • читател

  отговори на: Жан

  120млн. лв. кредит при много добри условия ще се тегли, така че ще продължи мащабно строителство по инфраструктурни проекти из Пловдив.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм