Пеем на френски в Пловдив

Автор:
Събота, 30 Ноември 2019 08:45
Пеем на френски в Пловдив

Стартира кастингът за участие и подготовката за следващото 17-то издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ" - Пловдив 2020.

Това е интернационален музикален формат, който се организира ежегодно от Алианс Франсез Пловдив в партньорство с Общината и е без аналог у нас. Фестивалът за шансони е събитие вписано в Културния календар на Световната мрежа на франкофонските фестивали и той безспорно се утвърди като най-големия музикален франкофонски форум на Балканите.

Той е втората по важност и мащаби такава проява в Европа след тази в Амстердам, която дава възможност на участници и доброволци да се запознаят с нови хора, да се докоснат до различни култури и всичко това през призмата на френския език.

Чрез междукултурния диалог и мултилингвизма, които са съставни елементи на фестивала, организаторите насърчават не само към изучаването на френски език в нетрадиционна извънкласна форма, но и към изучаването на чужди езици с цел по-добра реализация и широки възможности за избор.

„Промотирайки франкофонията по иновативен и атрактивен начин, ние се опитваме на покажем колко лесен и достъпен всъщност е френският език и как неговото изучаване може да се превърне в интересно и любимо занимание. С удоволствие вече можем да потвърдим и участието на големия победител за 2019 г. от проведения музикален формат по френсктата национална телевизия „Талантът на Франция”, който ще пее в Пловдив през 2020 г. на нашия фестивал, но тази година с концерт-рецитал. Това са двамата братя близнаци Джес и Уесли, които в миналото издание само загатнаха за своя огромен талант. “Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на формата – на жури, публика, за автори и композитор и др. Стилът им е фолк-блус и блус-рок, а звученето им е дълбоко романтично. Те се вдъхновяват от музиката на 50-те и 80-те години. Специално за участието си на нашия Фестивал „Златен ключ” – Пловдив 2020, талантливите близнаци приеха предизвикателството и вече работят върху свой авторски аранжимент на популярна балгарска народна песен, която те ще интепретират на концерта на български език. Подготвят се и още много други интересни и приятни изненади за публиката и гостите на града,” сподели директорът на Алианс Франсез, г-жа Теофана Брадинска.

Поредното 17-то издание на Фестивала ще се проведе на 26, 27 и 28 юни 2020 г.

На 27 юни ще се проведе Финалът на националния конкурс, в който могат да се състезават изпълнители от цяла България на възраст от 16 до 26 години, които да могат да пеят на френски, но не е задължително да говорят езика.

Специално сформирано международно жури от професионални музиканти и французи, езикови специалисти, ще оценява както вокалните и сценични качества на участниците, така и интерпретацията им на френски език.

Участието на българските изпълнители на Фестивала се състои в няколко последователни фази: 1. Преселекция ; 2. Селекция ; 3. Участие - финал

Всеки кандидат, желаещ да участва в преселекцията, трябва да изпрати в Алианс Франсез до 31 Януари 2020 год. документите, на базата на които специално сформираната комисия ще селектира участниците във Финала на националния конкурс. Документите, които се изискват за преселекцията са:

- кратка атрактивна автобиография с две снимки и координати за обратна връзка;
- аудио или видеозапис на негово изпълнение, като не е задължително те да са на френска песен.

След като разгледа и оцени изпратените материали, Комисията определя участниците за Финала, след което всеки един от тях бива лично и поименно уведомен, че е избран за участие.

Алианс Франсез пожелава бон шанс и успех на всички кандидати!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм