Зам.-кметът Пламен Панов - гост на на изложба

Автор:
Петък, 29 Ноември 2019 16:23
Зам.-кметът Пламен Панов - гост на на изложба

Художникът Станимир Видев и скулпторът доц. Кирил Матеев представиха миналата вечер за първи път съвместна изложба в галерия „Аспект”. Свързани от дългогодишно приятелство и взаимно уважение, двамата са убедени в положителния ефект от съвместната им изява – творбите им взаимно се допълват и подкрепят и това със сигурност вдига неимоверно нивото на изложбата.

Сред гостите на откриването бе новият заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов, който отправи поздрав към двамата творци, галеристката Олга Петрова и многобройните почитатели и приятели на авторите, които бяха препълнили пространствата на галерията и извън нея.

Картините на Станимир Видев са нови платна, както фигурални, така и абстрактни пейзажни композиции. Любимият Пловдив с неговите характерни силуети - старите сгради на Капана и Главната, Трихълмието, видяно през прозореца на ателието на художника, са сюжети, които той разработва от години, но винаги успява да ни изненада с нова и различна трактовка.
Няколко от платната в изложбата, сред които „Акустична версия” и „Две китари” са реверанс на художника към музиката. Фигуралните му композиции са експресивни и въздействащи, в тях женските фигури са елегантни и загадъчни, а сюжетите са подвластни на въображението на твореца.

В уютното пространство на галерия „Аспект“ доц. Кирил Матеев е разположил седем скулптури от бронз и няколко рисунки, част от които са проекти за представените пластики. Скулптурите в изложбата са разнообразни – фигури на хора, коне, и задължителните голи тела.

Заместник-кметът Пламен Панов, който в същия ден бе и рожденик, отбеляза, че е особено радостен от факта, че първата изложба, която посещава, встъпвайки в новата си длъжност, е на двама големи представители на българското съвременно изобразително изкуство, като единият Станимир Видев е сред безспорните любимци на пловдивчани.

Кирил Матеев, който отдавна не е показвал свои работи в града под тепетата, е привърженик на класическия подход в изкуството. Като преподавател в Академията държи неговите студенти преди всичко да се отнасят сериозно към занаята и е убеден, че само така ще открият поезията на лекотата.

Станимир Видев с вълнение отбеляза, че на датата 28 ноември, в деня на откриването, се навършват 35 години от неговото дипломиране в Националната художествена академия „Николай Павлович” със специалност "Живопис" в класа на проф. Добри Добрев.

Сред гостите на „Аспект“ бяха много пловдивски творци, художници, артисти, журналисти, близки, приятели и почитатели.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм