„Вълшебната флейта“ на Турция на бис в Баня старинна

Автор:
Понеделник, 18 Ноември 2019 07:38
„Вълшебната флейта“ на Турция на бис в Баня старинна

В Баня старинна специално за консула Ергани звуча произведението на големия турски композитор Екрем Зеки Юн „На гроба на Юнус“*

На традиционните концерти организирани от Турското консулство в Чифте баня, тази година световно известната флейтистка Шефика Кутлуер и Ансамбъл при Тракийски университет – Едирне подариха музикален спектакъл на пловдивчани и изпълниха за бис „Аве Мария„ на Шуберт.

След 13 години и отново в Пловдив „Вълшебната флейта“ на Турция омагьоса ценителите на класическата музика със своя чар и талант. 2006 година тя участваше в фестивалната програма на МФКМ в Пловдив, тогава й акомпанираха пловдивчанките Стела Динкова - класическа китара и пианистката Зорница Петрова.

Освен произведения на Бах. Моцарт и Глук, Шефика изпълни и менуета написан специално за нея от мексиканския композитор Хосе Елизондо.

В историческата Баня старинна гостите, сред които и представители на Общината, Областната администрация, университетите и бизнеса, имаха възможност да чуят и кратка презентация за годината на Гьобеклитепе.

В тази насока беше подредена и изложба, която имаше за цел да запознае любителите на изкуството в България с анадолските цивилизации и по-конкретно с археологически комплекс „Гьобеклитепе“.

Изложбата „Анадолските цивилизации, следи от Гьобеклитепе“ съдържа творби от живопис, скулптура и керамика на 23-ма художници от Турция пресъздаващи полъхът на Гьобеклитепе.

В списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство фигурират 18 обекта от Турция. Единият от тях е и мистериозният Гьобеклитепе.

Той крие тайни на 12 хиляди години и според археолозите е бил един много важен религиозен комплекс. Открит по случайност и първите разкопки започват през 1994 година.

Гьобеклитепе се състои от 24 мегалитни структури, по стари от тези в Стоунхендж във Великобритания с поне 6 хиляди години.

Различните Те образни камъни са подредени в концентрични кръгове и са на възраст между 10 и 12 хиляди години.

В центъра им се намират две Те образни конструкции високи пет метра.

Разкопките в района продължават.

Този древен комплекс се е съхранил много добре благодарение на това че е бил засипан с пръст и пясък по неизвестни засега причини и дава много важна информация за човешката история от неолитичния период.

__________________________________

  • Юнус Емре - поет, филисоф, мистик, живял 13-14 век.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм