Културната програма в Тракарт до 7 ноември

Автор:
Неделя, 27 Октомври 2019 22:36
Културната програма в Тракарт до 7 ноември

28.10.2019 /понеделник/ от 18.00 часа

Премиера на "Похитен" на Пламен Трайков

По форма романът „Похитен“ е криминален, но съдържанието му надхвърля рамките на този жанр. Пресъздадените събития са от нашето съвремие – 30 г. след Преходът, но чрез ретроспекции са засегнати и т. нар. „мутренски времена” Романът пресъздава една достоверна картина на съвременното ни общество – все още разделено от хора носталгици по миналото и избралите бъдещето.
Откъс от рецензия от Божидар Томов „Ние сме съвременници на описаните от Трайков в романа „Похищение” интересни времена и всеки от нас има отношение към тях. Това не прави текста злободневен, случващото се и поведението на героите е пресъздадено художествено плътно. Авторът се пази от менторски внушения, не натрапва своя гледна точка, оставя преценките на читателя. Намерена е оригинална форма за подреждане на привидния хаос. Няма ги положителните герои, нито отрицателните, точно както е в живота. Главните действащи лица Любина и Огнян са дадени в развитие, което е тест за всеки автор, те вътрешно израстват по един естествен начин. Вижда се абсолютното професионално владеене на перото, умението да се управлява сюжета и да се градят образи. Това доказва истински професионализъм, който се проявява и в доста точното и ненатрапчиво развитие на сюжета. Богат език, характерен при изграждането на цялото повествование, при нюансирането на образите и т. н. Математична прецизност на рисунъка, майсторси обрисувана еротика... Определението "криминален" възприемам по-скоро като ирония.”

Пламен Трайков е роден в Пловдив през 1952 г., завършва пловдивската гимназия „Димитър Благоев”. Завършва Българска филология във Великотърновския университтет, по-късно и Журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, а неотдавна защитава и магистърска степен в Богословския факултет на същия университет. Работил е в сферата на книгоразпространението, в издателство „Отечество”, бил е директор на училище, понастоящем е зам.-директор на 24 средно училище „П. К. Яворов” в София. Автор е на няколко книги:
„Конкурс за щастливци”, сборник с разкази, „Хр.Г. Данов”, 1983 г., редактор Добромир Тонев
„Уличница”, роман, „Хейзъл”, 1997 г., редактор Владимир Попов, (второ издание 2016 г. със саглавие „Жена с рокля на точки”, с положителна рецензия във в. „Литературен форум“)
„Корабът”, роман, „Хелиопол”, 2008 г. (второ издание през 2017 г.) „Похитен”, роман, „Весела Люцканова”,2018.г.

вход свободен

29.10.2019 /вторник/ от 19,00 часа

„ТОСКОГРАФИЯ“ от Алексей Кожухаров

Какво е ТОСКОГРАФИЯ?...

Разказаната с фина самоирония, малко носталгия и много екшън артистично-музикално-еротична БИОГРАФИЯ на Петър Тосков, мощно допълнена с песни от неговата рок-фънк-поп ДИСК0ГРАФИЯ! На помощ в този разказ се появява и някоя друга черно-бяла ФОТОГРАФИЯ, за да придаде още по-изискан привкус на стилната СЦЕНОГРАФИЯ! Липсва само ХОРЕОГРАФИЯ, изпълнена от знойни девойки в пестеливо облекло. Но какво от това, след като на сцената е ПЕТЪР ТОСКОВ!

Всъщност ТОСКОГРАФИЯ е много музика и смях, издържан в най-добрите образци на стендъл комедията!

Постановка и видеодизайн- Алексей Кожухаров

Музика - Петър Тосков

Сценография и костюмография - Петър Митев, Наталия Кожухарова

Билети в Културен център „Тракарт“

30.10.2019 /сряда/ от 18.30 часа

Премиера на книгата Стефи Стаменова „Неслучайните случайности“

Ще разтворите на първа страница и ще четете без прекъсване, защото ви очакват повече от любопитни истории, разказани по най-достъпен и увлекателен начин. Доказали се авторски практики, с които Стефи набира огромна популярност не само в България, но и в Англия.
Стефи притежава магия, чар, усет към най-най-скритите дебри на човешката душа, а книгата ще успокои и най-стресираните ви мисли, ще провокира усмивка, желание да направите нещо

добро и позитивно.
Наричат я Българската Шехерезада, има защо!
Разказани истории за реално съществуващи хора.
За предизвикателствата, за Живота!
Издава и разпространява издателство & книжарница "Екрие": www.ecrier.bg
Вход свободен

01.11.2019 /петък/ от 18.00 часа

Документална Фотоизложба „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай“ в Истанбул

„Тракарт” открива фотоизложба „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай“ в Истанбул на 01 ноември 2019 г. от 18.00 часа в Културен център „Тракарт“, Пловдив.

На представянето на първия етап от работата си по проекта „Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай”, „Тракарт” ще експонира 36 постера с фотоси и документална информация на български възрожденски личности, учили в престижния султански лицей „Галатасарай” в Истанбул в периода 1872–1913 година.

Начало на събитието ще даде музикалния поздрав на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова.

Откриването на изложбата е посветено 1-ви Ноември - Денят на народните будители, не малка част от които са възпитаници на лицея „Галатасарай“ - Стефан Стамболов, Константин Величков, Тодор Каблешков, Михаил Савов, ген. Вълко Велчев, Стоян Михайловски, Антон Франгя, Никола Вълкович Чалъков, Симеон Радев, Георги Измирлиев и други.

За пръв път изложбата е представена на 12 май 2018 г. в Истанбул, в криптата на Желязната църква „Св. Стефан“, по случай 11 май - Ден на светите братя Кирил и Методий. Изложбата е съпътствана с концерт на доц. Лилия Илиева-мецосопран и доц. д-р Надежда Кузманова-пиано. На откриването присъстваха генералният консул на България в Истанбул - Ангел Ангелов, Изедин Чалишлар - автор и преподавател в Университет „Галатасарай”, Истанбул, г-н Васил Лиазе, председател на българската общност в Истанбул, общински съветници от гр. Пловдив и представители на Пловдивски граждански клуб.

Идеята за настоящия проект „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай” възниква в архивите на университета „Галатасарай“ в Истанбул, при събиране на данни по повод 150- годишнината на учебното заведение през 2018 г.

От архивните документи става ясно, че едни от първите ученици на лицея „Галатасарай“ са българи от Пловдив и околностите му. По-късно се откриват данни и за ученици от всички краища на България, като списъкът включва български възрожденски деятели – държавници, дипломати, писатели, преводачи, хора на изкуствата и науките. Много от училите и дипломирани българи в престижния лицей „Галатасарай“ са известни личности от българската история. Юбилейната книга, издадена през 1918 г. за лицея, по случай 50-та му годишнина, дава първата кратка информация за завършилите ученици, някои от които са заемали важни длъжности в дипломацията, армията, образованието и науката. Малко известен е фактът, че първият футболен отбор „Галатасарай“ е сформиран от българина Благой Балъкчиев през 1905 г. /ученик по това време в лицея/ и е съставен изцяло от българи. Футболистите от ФК „Галатасарай” след завършването си основават в София първия български футболен клуб „ФК 13“, който е предшественик на футболен клуб „Левски“.

Настоящото изследване спомага за утвърждаване на междусъседските социо-културни отношения между Република България и Република Турция, дава възможност за обмен на добри практики. Значимостта на проекта „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай” и перспективите за развитието му го превръщат в своеобразен образователен и културен мост между две столици на европейската култура - Истанбул 2010 г. и Пловдив 2019 г.

Идеята за проекта „Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай” е на:

Изедин Чалишлар - автор и преподавател в Университет „Галатасарай”, Истанбул

д-р Георги Иванов - Жорж Трак, Управител на Тракарт

Институционален партньор:

Културен департамент на Университет „Галатасарай”

Съвет за сътрудничество в Университет „Галатасарай”

Изследователски екип в Пловдив:

Гергана Филева

Доц. д-р Надежда Кузманова

инж. Димитрина Кузманова

инж. Добринка Петкова

Изследователски екип в Истанбул:

Нафиз Акшехирлиоглу

проф. д-р Таркан Окчуоглу

*Училището „Галатасарай“ е създадено през 1481 година по искане на султан Баязид II, с цел да повиши нивото на образование на възможно повече младежи, без значение от тяхната религия и произход. Това е второто най-старо средно училище в Турция и втората най-стара турска образователна институция след Истанбулския университет, създаден през 1453 г. Първото му наименование е Императорско училище на двореца в Галата или Ендерун (GalataSarayiEnderun-uHümayunu). Разположен е в квартал Галата на истанбулския район Бейоглу, на северния бряг на Златния Рог, в близост до средновековна генуезка крепост.

Училищната програма съответствала на френския модел на обучение, но вместо френски, латински и гръцки език се преподавали турски, арабски и персийски. Сред учителите имало турци, французи, българи, гърци, арменци.

Лицеят бил разделен на три секции, разполагал със собствена баня и болница. За учениците били осигурени столово хранене, униформи, тоалетни принадлежности, книги и учебни материали. Голяма част от учениците на „Галатасарай” стават известни държавници, преподаватели, дипломати, преводачи, писатели в държави, които са били част от Османската империя. Някои от тях са първите държавници в страните си – България, Сърбия и Гърция.

С провъзгласяването на Република Турция през 1923 г., името на училището е променено на "Galatasaray Lisesi" (Lycée de Galatasaray). През 1992 г. с подкрепата на Франция е създаден и Галатасарайски Университет, който сега формира единен академичен комплекс с лицея.

Зад високата желязна черно-златна, пищно орнаментирана порта „живее” учебния корпус „Галатасарай” – второто най-старо учебно заведение в Турция и едно от най-престижните в страната.

07.11.2019 /четвъртък/ от 18.00 часа

Премиера на книгата „Сърце в ремонт“ на Ивайло Терзийски

Заповядайте на премиерата на книгата „Сърце в ремонт“ на Ивайло Терзийски, която ще се състои на 7 ноември /четвъртък/ в Културен център „Тракарт“ от 18.00 часа

Ивайло Терзийски е роден в град Плевен, а от 1974 до 2008 година живее и работи в Силистра. Авторът има издадени няколко книги за поезия: “Манастир за душата ми няма” 1994, “Колкото толкова" 1997, "Отмини ме, любов” 1998, “Жена нависоко” 2002 и “Сълза под крило” 2008. Носител на много национални литературни награди, сред които са специалната награда на СБП от Славянска академия (Варна), ”В Полите на Витоша” (София), конкурса, посветен на името на Биньо Иванов, “(Кюстендил), четири награди от “Свищовски лозници”, “Любовта, без която не можем” (Варна), “Поетични хоризонти на българката” (Разград), “Свети Георги Победоносец” (Русе), “Лято” (Пазарджик) и др.

Негови стихове са помествани в престижните литературни издания - “Везни”, “Пламък”, “Словото”, всеславянска антология “Словоприношение”и др.

Работил е в отдел “Култура”- община Силистра, главен експерт “Връзки с медии и творчески обединения”, а повече от 15 години е бил журналист на свободна практика към местните вестници “Силистра-Спектър”, “Дръстър”, Успех” и др.

Ръководил е кръжок за средношколско творчество “Мастилен чадър” (1997-1999) и е съосновател на алманах и антология “Реката”, включващи творбите на повече от 250 автори от Североизточна България, на национален конкурс за поезия “Любовта е пиянство или пиянство от любов"

Понастоящем живее и твори в Лондон.

Вход свободен

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм