Изложба на 7 художници от Изложението преди 127 г.

Автор:
Понеделник, 21 Октомври 2019 12:57
Изложба на 7 художници от Изложението преди 127 г.

На 22 октомври от 18.00 ч. в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15 ще се открие проектната изложба „Художественият отдел на Изложението - Пловдив 1892 г.“, създадена от екип на Градската художествена галерия въз основа на научните изследвания на изкуствоведа Пламен Петров и кураторските решения на Красимир Линков, изкуствовед и директор на галерията. Експозицията се осъществява по проект „Първото българско изложение – Пловдив 1892 г. и началото на организирания художествен живот в България“ и е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Авторите на проекта си поставят задачата да възстановят и широко да популяризират един художествен факт, познат само на тесен кръг специалисти в България. Тази година, когато Пловдив е Европейска столица на културата, се навършиха 127 години от първата общонационална художествена изложба, състояла се именно в централния павилион на Първото изложение. В организирания тогава Художествен отдел със свои произведения участват 16 автори. Сред тях са имена с национална и международна известност като: Антон Митов, Иван (Ян) Мърквичка, Антони Пьотровски, Емил Холарек, Николай Павлович, Петко Клисуров, Константин Величков. С по една или две свои картини участват и художниците Иван Димитров, Димитър Багрилов, Иван Ангелов, Антоан Барбие, чиито имена днес се знаят само от изследователите на епохата. За творци като Гешанов, Петков, Вълкович, Н. С. Попов, Н. Ангелов информацията е все още оскъдна. Картини от последните петима в тази изложба не са представени, тъй като проучванията на живота и творчеството им продължават.

Екипът положи усилия да събере и изложи част от оригиналните произведения на 7 художници, които нашите предци са имали удоволствието да видят преди 127 години.

Сбирката е допълнена и с копия на живописни творби, за да бъде по-пълна представата за някогашния Художествен отдел.

Осъществяването на проектната изложба стана възможно благодарение и на партньорството ни с Националната галерия, Софийска градска художествена галерия,

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм