Събитията в Тракарт до края на октомври

Автор:
Четвъртък, 10 Октомври 2019 18:46
Събитията в Тракарт до края на октомври

10.10.2019 /четвъртък/ от 18.00 часа

Представяне книгите на Благовеста Касабова

"Впечатляващо е литературно-критическото и публицистично творчество на Благовеста Касабова. Всяка нейна книга показва образа на високоинтелигентен, съвестен и честен автор, който не се бои от истината. Тя има верен поглед за всичко, което ни поднася живота и което намира място в произведенията на нашите литературни творци от всички поколения. Като изявен литературен критик Касабова е наясно с литературните факти и явления. Нейните задълбочени анализи, усета ѝ за изящното слово, нейната позиция, която не търпи никакви цензурни ограничения и най-сетне, не на последно място, изразителния ѝ слог и помагат да проявява завиден стоицизъм спрямо доста нароилите се в последните години злостни конюнктурни су-ховеи, нерядко и с политически привкус, които нанасят вреда на литературния процес у нас. Примерите са твърде много, те добре се познават от всички. В настоящата книга на Касабова, озаглавена „В кадър" са фиксирани по убедително-обективен начин някои от тревожните въпроси, отнасящи се не само до литературата, но и до обществения живот в днешна България."

Драгомир Шопов
Книгите ще представи Иван Христов
Гост Иван Гранитски-издател
вход свободен

11.10.2019 /петък/ от 18.00 часа

 

Лекция на Майкъл Летчфорд „Борис Христов в Лондон“

Заповядайте на лекцията "Борис Христов в Лондон" на Майкъл Летчфорд в Културен център "Тракарт", която ще се състои на 11 октоммври 2019 от 18.00 часа. Като сопрано на момче на дванадесет години Майкъл Летчфорд пее със специалния хор „Уестминстърското абатство“ в изпълнения на Страха на Матхъл Страст на Бах, и е запомнен с обич и страхопочитание: да участваш с такава страхотна музика на такова място! Няколко години по-късно, с по-дълбок глас, той прави своя сценичен дебют като Лонг Том в Мери Англия на Едуард Немски, следван от сър Ричард Чолмондели в Гилбърт и Съливан - Йеменът. На 17 години, той има две години обучение при знаменития английски бас Норман Уокър.През 1967 г. Майкъл се присъединява към EMI и през следващите 34 години се занимава с пускането на пазара на класически записи за EMI, Decca и накрая за Warner Classics International като генерален мениджър, а по-късно като директор и развитие на репертоара. През годините си в Warner Classics той е изпълнителен продуцент за много записи с Хосе Карерас, Хосе Кура, сър Андрю Дейвис, Томас Хампсън, Шарън Кам, Дам Кири Те Канава, сър Невил Маринер, хор от Ню Колеж, Оксфорд, Етторе Страта и други. След 35-годишна кариера, продаваща, популяризирайки и участвайки в създаването на класически записи, Майкъл се посвещава на изследване на живота на изключителни певци от миналото, чиито кариери и постижения са били изгубени или пренебрегвани с течение на времето.„Поставяне на стандарт, който ще бъде труден за съвпадение и невъзможно да се подобри“ Робърт Матю-Уокър, "Музикално мнение"

12.10.2019 /събота/ от 18.00 часа

 

Церемония по награждаване в IX-ти НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДОБРОМИР ТОНЕВ“

 

Церемония по награждаване на победителите в IX-ти НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДОБРОМИР ТОНЕВ“

Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „Хермес“, ПУ „П. Хилендарски“, г-жа Тони Симидчиева с медийното партньорство на БНР – Радио Пловдив и БН2 и с любезното домакинство на Културен център „Тракарт“

организира IX-ти НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДОБРОМИР ТОНЕВ“ за автори до 45-годишна възраст

Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата – свободна. Всеки участник може да представи от едно до три свои стихотворения. Кандидатства се само с творби, които не са публикувани в печатни или интернет издания към момента на обявяването на конкурса, и с които кандидатът не е участвал в други подобни конкурси.

Наградният фонд, осигурен от община Пловдив и партньори, е както следва:

От Община Пловдив:

Първа награда – 600 лв. и грамота

Втора награда – 400 лв. и грамота

Трета награда – 200 лв. и грамота

Специални награди от партньори:

Парична награда – 200 лв. и грамота, осигурени от Филологически факултет на ПУ „П. Хилендарски“. Наградата ще бъде връчена от зам.- декана на факултетаСпециална награда за млад поет – 300 лв., осигурена от Радио Пловдив;

Вечеря и нощувка за двама в хотел „Одеон“ – Пловдив.

вход свободен

15.10.2019 /вторник/ от 18.00 часа

 

Представяне книгите на книгата на „През мостовете на времето“ на Валентин Измирлиев и Катя Гумнерова

„Мостовете на времето” увлича още от първата страница. Чете се леко, запомня се лесно и ни дава възможност да разсъждаваме върху изнесените факти и събития, без авторите да ни натрапват готови изводи! Книгата е композирана в изящна рамка, отворена в дясната си страна така, сякаш пред нас преминават като сцени от документален филм, като „синема верите”, сцени с графична четливост от явното и от скритото ежедневие на две епохи, между които все още не сме успели да изградим мост, макар и еднопосочен. Освен това, независимо от балансирания начин на представяне на събитията, авторите имат ясна и ненатрапчива, непартийна, а гражданска позиция, вградена елегантно в историите за д-р Чирков, Стиф, Сергей, Величко, Вовата, Божидар Янев и Бруклинския мост, и т.н.

А задачата на всеки мост е не само да те прехвърли на другия бряг, но и да ти даде свободата да се върнеш за момент в началото на пътя си или просто да се разходиш по него и да хвърлиш с разбиране поглед към водите на времето, и ако е нужно, отново да потърсиш контурите на Истината е служил през целия си професионален път. Като цяло, книгата разкрива личността и моралната чистота на авторите и като независима позиция, и като част от обществото, с което са поели ангажимента да съжителстват без да са част от тълпата! За мен посланието на тази книга е: Построй мост към себе си, за да откриеш кой си! Или както е написано в Аполоновия Храм в Делфи: „Гноти се автон!” (Опознай сам себе си!).

Борис Китанов

Катя Гумнерова е киносценарист и журналист. Следва драматургия във Филмовата академия в Бабелсберг, Германия. Завършва Института по кинематография в Москва. Авторе на игралния филм „Споделена любов”, сниман в Мосфилм и студио „Бояна”. Тя е автор на сценарии за игрални и документални филми, публицистика, монографии, преводни книги от немски и руски. Работила е в сценарна редакция на „Бояна филм”, била е кореспондент на в. „Народна култура” от Берлин, журналист във в. „24 часа”, главен редактор на списанията „За жената” и „Образование и Кариера”. Катя Гумнерова е автор на стихосбирката „Червеният бик” и книгата „Аз съм българче в чужбина”.

Валентин Измирлиев е завършил магистратура по икономика в Берлин, специалност „Международни икономически отношения” през 1971 г . Журналист е от 1972 г. и член на СБЖ от 1975 г. Носител е на наградата „Златно перо”, 2012 г . Той е редактор, политически коментатор и водещ на предавания в БНР и БНТ от 1974 до 1999 г. Автор и сценарист е на множество телевизионни филми в „Светът в действие” на БНТ, както и на пълнометражния документален филм „Живот в три Българии”. Бил е кореспондент на БНТ и БНР в Германия (1984–1989 г.). От 1999 г. е на свободна практика . Автор е и на книгата „Моя списък”, 2012 г. Винаги е бил съотнасян към компанията на водещите и самостоятелно мислещи журналисти и публицисти у нас.

Вход свободен

18.10.2019 /петък/ от 18.00 часа

„Заедно в Сърцето на Лемурия“

Заповядайте на представянето на книгата „Телос-пробуждане на съзнанието на петото измерение“ с автор Свидна Тачева и беседа-разговор за лемурийската цивилизация. Доктор Румен Стоилов, също ще участва в събитието със своя беседа за лемурийската цивилизация.

ЗА КНИГАТА

Книгата, „Телос-пробуждане на съзнанието на петото измерение“ се основава на философията и учението на древната лемурийска просветена цивилизация, изградила своето общество, водена от енергията на безусловната Божествена обич, вибрираща на честотата на Пето измерение.

Това е цивилизацията, която пази енергийния баланс на нашата планета, на която е възложено от Йерархията на Светлината да ръководи процеса на преминава-нето на човешкия ум към многомерното Съзнание в пето измере-ние. Процес, който осъществява издигането на всички живи същества на по-високи вибрации, това, което езотериците наричат ВЪЗНЕСЕНИЕ, а физиците – КВАНТОВ СКОК.

Книгата е предназначена за всички, които търсят себе си.

Тя няма да ви насити, защото всеки път, когато разлиствате нейните страници, ще се преоткривате, докато не настъпи вечната пролет във вашата душа.

Тази книга е за света, който съществува във всеки от нас, който носим в себе си и наричаме духовен, невидим свят. Това е светът на нашите мисли, вярвания, емоции, мечти, които намират отражение и проявление в заобикалящата ни материална среда.

Наричаме го фантазия, въображение, нереален, измислен свят, без да си даваме сметка, че всичко е кондензирана енергия в действие, организирана в една единна матрица от Единното Съзнание, придобиващо индивидуални характеристики чрез всеки един от нас.

"Това, което вибрира, ученият нарича енергия, метафизикът - дух, а вярващият - Бог. Независимо какво име ще дадем на тази действителност, тя съществува и нейната честота на вибриране определя формата на проявлението, което в крайна сметка е израз на една сила, на едно единно съзнание, към което се връща земята с вибрациите на енергията на любовта."

 Из "Закон за вибрациите" 

 ЗА АВТОРА СВИДНА ТАЧЕВА

Здравей скъпи читателю, ти, който държиш тази необикновена книга, родена от дълбините на моето сърце. Позволи ми да се обърна към теб и да се представя с няколко думи. Казват, че датата, мястото, времето и средата, в която човек израства, са свързани и определящи за нашия творчески път. Родена съм в град София на 7 март 1961 г.

От майка ми, преподавател по литература, се научих да ценя красотата, да я търся и преоткривам в заобикалящия ме свят. От малка се идентифицирах с тези приказни герои, които борейки за победата на светлината над тъмнината разпалваха в мен чувството са истинност и справедливост. От малка обичах да се усамотявам и да живея в магията на прочетеното, оставило дълбоки емоционални следи в мен.

Сега, когато се върна назад, осъзнавам, че всеки наш избор не е случаен и е свързан със следващия етап от нашия духовен път. Така например любовта ми към френския език ме накара да запиша и завърша френска филология, което ми даде възможност да се докосна до най-големите просветителски умове в световната литература.

Магическият и тайнствен невидим свят, присъстващ в мислите ми, винаги ме е вълнувал и не съм преставала да търся скрития смисъл на събитията и вътрешното познание, произтичащо от тях. Усещах взаимосвързаността на всички аспекти от живота и се опитвах да си обясня връзката между тях. Може би именно затова още от ранните си младежки години бях привлечена от езотеричната литература. „Диагностика на кармата“ на Лазарев бе първата книга, която преобърна моята представа за света. Луиз Хей и нейната необикновена книга „Излекувай живота си“ ме отведе към нестандартната медицина и към влиянието, което имат над нас мислите и вярванията като проявление на светлинния духовен свят. Посланията на учителя Дънов и на възнесените учители откриха за мен една нова перспектива на възприятие за мен самата и за човешката същност изобщо.

В търсене на Вътрешната сила в нас попаднах на публикации за Лемурия и за лемурийския град на светлината Телос „Общуване с Духа“. В мен се пробуди невероятно желание да науча повече за тази цивилизация. В резултат на моите проучвания разбрах, че съществува международна фондация Телос, която се занимава с разпространяване на учението на лемурийските ни братя и сестри, със седалище в Канада и успях да осъществя контакт с нея.

Присъствах през 2013 г. на десетдневен духовен семинар във Франция, организиран от Фондацията, осъществен от Денис Лаберж, канал на възнесения учител и върховен жрец на Телос – Адама. Именно там, чрез ежедневно приеманите от Денис послания от учителите, успях да почувствам в себе си лемурийската енергия, нейната сила и мощ. В своето сърце разбрах, че съм се докоснала до Живата Истина на Създателя, чиято мъдрост се разкрива пред нас в трите книги Телос от канадката Аурелия Джоунс.

И категорично насочих духовните си търсения в тази посока. От този момент за мен започна най-необичайното и вълнуващо пътешествие в преоткриване на моя ИСТИНСКИ духовен свят.

 

24.10.2019 /четвъртък/ от 18.30 часа

 

Концерт на Валентина Гюлева /пиано/ и Божидар Братоев /цигулка/

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен (1770 - 1827): Соната в сол мажор №8, оп.30 №3

             - Allegro assai

               - Tempo di Menuetto

               - Allegro vivace

Франц Шуберт (1797-1828): Соната в ла мажор op. 162/

               - Allegro moderato

               - SCHERZO. Presto

               - Andantino

               - Allegro vivace

Петко Стайнов (1896-1977)

     - Ръченица (из симфонична поема „Тракийски танци“ 1925)

Едвард Григ (1843-1907): Соната в до минор оп,45/3

            - Allegro molto ed appassionato

             - Allegretto espressivo alla Romanza

             - Allegro animato

 

Валентина Гюлева завършва с отличие Музикалното училище в Пловдив и продължава своето обучение в Националната музикална академия в София в класа по пиано на доц. Г. Белчева. Специализира в Руската Музикална Академия (Москва) при проф. Л. Булатова (пиано) и при проф. Ал. Алексеев (история на клавирното изкуство). Като солов и камерен изпълнител участвува в международни майсторски курсове (Ваймар, Прага). Изучава интерпретация на съвременна чешка музика при проф. Карел Яндера (Бърно).

Професионална активност на Валентина Гюлева се осъществява в областта на концертната, педагогическата и научно-изследователската дейност. Концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори. Публикува редица научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии: „Листа от албума – изпълнителски ракурси към клавирното творчество на Николай Стойков” и „За явните и тайни послания на токатите за клавир от Й. С. Бах“.

Божидар Братоев, цигулар и диригент е роден в София. Завършва с отличен успех Музикалната гимназия и Националната музикална академия  в класа на проф. Е. Камиларов и Д. Шнайдерман. През 1968 г. участва в майсторски клас на Леонид Коган в Охрид, а през 1975 г. специализира в Петербургската Kонсерватория при известния цигулар и педагог Михаил Вайман.

Като член, а по-късно и един от солистите на Българския камерен оркестър (1967–1970 г.) гастролира с Камиларов и Шнайдерман в многобройни европейски страни.

От 1970 до 1983 година е концертмайстор на Оркестъра на РТВ Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения. Паралелно концертира като солист и със симфоничните оркестри на Белград, Любляна, Загреб, Нови Сад, Скопие.

От 1983 година живее във Франция. Концертмайстор на Камерния оркестър в Клермон-Феран, през 1986 година е наименуван за Директор на Националния камерен оркестър от Тулуза, с който постига забележителни успехи, между които "Grand Prix" на Френската Академия. За Радио “Франс Мюзик“ реализира многобройни записи от световната музикална съкровищница.

От 1989 г. работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет "ПРО АРТЕ" от Монте-Карло, с който гастролира в цял свят.

Същевременно ръководи и “Ансамбъл АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако.

Професор в Музикалната академия “Принц Рение III” – Монако.

 

29.10.2019 /вторник/ от 19,00 часа

 

„ТОСКОГРАФИЯ“ от Алексей Кожухаров

Какво е ТОСКОГРАФИЯ?...

Разказаната с фина самоирония, малко носталгия и много екшън артистично-музикално-еротична БИОГРАФИЯ на Петър Тосков, мощно допълнена с песни от неговата рок-фънк-поп ДИСК0ГРАФИЯ! На помощ в този разказ се появява и някоя друга черно-бяла ФОТОГРАФИЯ, за да придаде още по-изискан привкус на стилната СЦЕНОГРАФИЯ! Липсва само ХОРЕОГРАФИЯ, изпълнена от знойни девойки в пестеливо облекло. Но какво от това, след като на сцената е ПЕТЪР ТОСКОВ!

Всъщност ТОСКОГРАФИЯ е много музика и смях, издържан в най-добрите образци на стендъл комедията!

Постановка и видеодизайн- Алексей Кожухаров

Музика - Петър Тосков

Сценография и костюмография - Петър Митев, Наталия Кожухарова

Билети в Културен център „Тракарт“

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм