Интерактивни скулптури оживяват брега на Марица

Автор:
Петък, 04 Октомври 2019 14:19
Интерактивни скулптури оживяват брега на Марица

„Монолог“ и „М.A.P.“ са двете интерактивни скулптури, които ще могат да се видят от неделя (6.10.2019) на брега на река Марица в рамките на програма Адата, част от Пловдив 2019.
"Монолог" е интерактивна скулптура за слушане, която служи като акустичен усилвател на „малките звуци“ в обкръжението. Подобни обекти са били използвани в по-голям мащаб като акустични локатори в пред-радар епохата - за индикиране разположението на вражески самолети или, в по-малък мащаб, като прости слухови тръби. Монологът дава възможност да се слуша подробно разнообразния звуков пейзаж на брега на река Марица, включително обитателите, трафика наоколо и други. Скулптурата, дело на Матей Франк ( Чехия/ Полша) ще бъде представена от автора в 16.00 часа директно на локациярта където ще остане до края на месец номеври -южния бряг на река Марица в Пловдив - в крайречната алея, на платформата срещу Водна палата.
От 18.00 до 21:00 часа отново на крайречната алея, но вече до моста на бул. "Победа" артистите Кяра Раш и Марчин Лауринович (Обединено кралство) ще представят М.A.P. ( съкращение от Maritsa/Adata/Plovdiv).
Проектът е планиран на база многобройните посещения на двамата артисти до Адата по време на резидентния им престой в Пловдив през 2018 г., когато събират фото, видео и звукови архиви и се срещат с живеещите в района. М.A.P. е скултпура изработена основно от метал, с интерактивна елементи и електроника. Сегементи в нея реагират на непосредствената среда чрез слънчева енергия като събира енергия през деня, и освобождава енергия през нощта чрез светлини, поставени около скулптурата и активирани чрез серия от светлинни сензори.
M.A.P. също изисква публично участие, тъй като включва и сегмент създаден по традиционен аналогов метод - зоотропия - за да се представи като анимация, която ще стои като част от скулптурата. Зоотропия означава "колело на живота", което е част от онова, което всъщност Адата репрезентира за хората. Планирни са 3 кратки анимации: Птица / Цвете / Карта ADATA. Тези анимирани поредици са чисто символични. Скулптурата представя съвременен интерактивен поглед върху остров Адата и река Марица.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм