Художници или обикновени ключари?

Автор:
Вторник, 17 Септември 2019 17:14
Художници или обикновени ключари?

Галерията на ул. "Гладстон" 32 ще се стопанисва от Община Пловдив, а не от Дружеството на пловдивските художници, реши Общинският съвет.

Шефката на дружеството Снежана Фурнаджиева поиска ключа за галерията от кмета Иван Тотев, но такъв не бе й даден. Следващият кмет може да прави каквото иска. Така Иван Тотев сложи точка на спора с Фурнаджиева - Вижте Още по темата.

Да си призная взе да ми писва от скандалите, които художниците спрягат през ден. Няма никакво съмнение, че необоснованото им недоволство се е превърнало в спорт. Примерите са десетки и нямам намерение да ги повтарям. Не ме интересуват и причините, заради които художниците са недоволни от решението на общината.

Но като кореняк пловдивчанин имам право на мнение, защото съм убеден, че всичко онова, което се прави в града, трябва да бъде в ръцете на тези, които са го създали и че ще го стопанисват най-отговорно.

Очевидно е, че в случая става въпрос за лошо възпитание и заченки на приватизация в най-лошата й форма. Защото не може да седнеш наготово на държавната софра и да искаш само да лапаш без дори да си поставил една керемида на покрива. Не зная колко са галериите под тепетата, но съм сигурен, че те не са по-малко от добрите пловдивски художници.

И още нещо - пловдивската община е сред малкото в България, които обръщат изключително внимание на майсторите на великото изкуство. Преди откриването на залата на "Гладстон", врати отвори уникалната галерия на две нива "Капана". Сега остава някой да поиска да прилапа и поредното бижу на Пловдив.

Като пловдивчанин голям срам брах по време на протеста на художници преди откриването на галерията на "Гладстон". Те размахваха плакат "Не на геноцида над пловдивските художници!" Беше ужасно, защото написаното е абсолютна лъжа. Ало, художничетата, ами ако сте толкова велики, предлагайте картините си в галериите по света. Там може да няма геноцид. Само че не знам колко от вас ще окрякат.

Накрая искам да ви отворя очите, като ви информирам, че от 1981 година общината купува картини, свързани с Пловдив. Но истински картини.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм