Пловдивски поети със златни звезди от Global Literary Society

Автор:
Понеделник, 09 Септември 2019 12:32
Пловдивски поети със златни звезди от Global Literary Society

Конкурс на Global Literary Society на тема „патриотизъм“ донесе на тандема пловдивски поети Стоянка Боянова и Минко Танев две златни звезди за заслуги в областта на глобалната литература.

В обществото членуват над 5000 писатели от цял свят.

Българските автори са признателни за високата чест на Bhagirath Choudhary, основател на GLS и на редакционния екип.

За Минко Танев това е втора златна звезда след конкурса на тема „човечество”.

Рецензия в Setu Bilingual Monthly, Bilingual monthly journal published from Pittsburgh, USA, ISSN 2475-1359 :: पिट्सबर्ग अमेरिका से प्रकाशित द्वैभाषिक, двуезично списание на английски и маратхи в Питсбърг, САЩ, за книгата на български и английски „ВЪРХОВЕ ПОД ЗВЕЗДИТЕ“ /TOPS UNDER THE STARS на Стоянка Боянова и Минко Танев, публикувана в издателство за световна поезия, проза и изкуство Cyberwit .net, Индия - рецензент проф. Joseph Spence Sr., Bryant and Stratton University - САЩ, посланик на мира и литературата по света, с множество международни награди, автор на бестселъри.

Setu Bilingual Monthly, двуезично списание, Питсбърг, САЩ

Върхове под звездите: Хайку вдъхновяваща блестяща ярка светлина - такава наслада!

Authors: Stoianka Boianova & Minko Tanev

Country: Bulgaria

Copyright: 2019

Book Title: Tops Under The Stars

Languages: English and Bulgarian

Translators: Stoianka Boianova & Minko Tanev, Bulgaria

Publisher: Cyberwit.net, Allahabad, India

Publication Year: 2019

Pages: 59

ISBN: 978-93-88125-40-6

Cost: $15.00

ReviewerJoseph S. Spence, Sr.

Рецензент: Джоузеф С. Спенс, Ср.

Въведение

Тази внушителна хайку стихосбирка е написана от двама от най-известните хайку поети - Стоянка Боянова и Минко Танев от България. Те са семейство и имат значимо творческо сътрудничество с артистично вдъхновено слово. Откакто ги познавам, двамата са най-силно изразени хайку поети, упражняващи изкуството на хайку поезията за издигане на многонационалното човечество. Те имат моите благородни благословии за тяхната вътрешно генерирана мотивация, разпространяваща хайку стихове в целия спектър, с любов и обич към своята публика.

Изящната хайку вдъхновена книга е от две части. Първата - на Стоянка Боянова, втората - от Минко Танев, нейният съпруг. Стиховете във всяка част са обособени в цикли и прекрасно се вписват.

Първа част: СТОЯНКА БОЯНОВА

Първият раздел на тази забележителна и вдъхновена хайку стихосбирка е озаглавен „Уханни долини“. Първите стихове ми напомнят страховита сцена в Синайската пустиня, докато служих в многонационалните сили. Това е място, което изведнъж се появи в цялостен кръгозор по билото на хълм и бе толкова красиво. Внезапно сътворен живот от Създателя вместо пясъчни дюни:

усещане за дом

пътища през планини

на хоризонта                                            

(страница 4)

В представения от Стоянка планински пейзаж, чувството й за родина е въз основа на наблюдения в природата, докато пътува по планински пътища. Вдъхновяващо и чувствено проникновение – сензитивно отразено!

Изображенията на Божието творение са безценни, особено когато са показани като прелестни цветя. Рози, нарциси и лалета са така удивителни и излъчват приятни аромати, стимулиращи сетивата. Те са възхитителни творения на Бог. Това е илюстрирано в следното хайку:

роса в цветята

във всяка капка виждам

образа на Бог                                          

(страница 6)

Думите повдигат душата с освежаващо красноречие, особено сутрин, когато човек може да види лъч от златната слънчева светлина в капките роса по цветята .

Вторият раздел е озаглавен „Плисък на води.“ Включва многообразие от стихове, отразили удивителна субстанция. Първото хайку е символично за пътешествие по море:

есенно листо

пътува по реката

сал към морето                                      

(страница 17)

Творческите похвати и символика представят листото като пътуващ към морето сал по течението на реката. Великолепна употреба на сравнения и контрастни думи с визуални метафори.

Друго хайку поставя някого на плажа. Такива приятни места се виждат навсякъде в пейзажа, сътворен от пясък:

пясъчни дюни

различни песъчинки

всъщност еднакви                                    

(страница 19)

Показани са приливите и отливите, които създават различни пясъчни форми. Стъпките на хора, които се разхождат по брега, деца изградили пясъчни замъци, също са изобразени в този възхитителен декор. Символи на чудесното за всекиго време на плажа.

Третият раздел е озаглавен „Свободен полет.“ Подчертава визионерските помисли на интелекта, породени и свързани със сетивата. Първото откроено хайку:

свободен полет

снежинката избира път

от небето към земята                 

(страница 28)

Нагледно е отразен свободният полет на снежинките, които избират път към земята по грандиозен начин. Те не срещат никакви препятствия, наистина показват свобода на полета отгоре.

Последното хайку, което коментирам в този цикъл, съпреживява радостта от свободата в сезона на зимните ваканции. Човек може да си представи топлината в дома, когато натрупаният сняг е навън в градината, както е внушено с великолепен стил:

празнична радост

в сърцето на къщата

в градината - сняг                             

(страница 29)

Обрисувана е привлекателна щастлива картина през празничния сезон. Човек може да си представи как се настанява уютно пред камина с блеснали искри, докато отпива чаша горещ шоколад и разговаря със семейството си. Снегът не е проблем, тъй като е навън в градината.

Част втора: МИНКО ТАНЕВ

Втората част на тази страхотна хайку стихосбирка е написана от Минко Танев. Тя също е в отделни цикли. Първият е озаглавен „Бяла светлина.“ Започва с фантастично хайку:

Римски стадион

пришествие на чайки

в нощното небе                                

(страница 33)

Каква впечатляваща гледка в нощното небе. Лунното отражение на заден план върши чудеса, създавайки този пленителен пейзаж. Изключителната белота на чайките срещу луната е наистина зрелищна, която трябва да наблюдавате, като се движите в унисон - такъв сензационен поглед!

Следващото хайку илюстрира и резонира с любовта и обичта. Обсегът на дъгата носи зрителна одухотвореност за душата и генерира прекрасни коментари в следните стихове:

небесна дъга

мостът на влюбените

на хоризонта                                        

(страница 38)

Наистина е смайващо преживяване да съзерцавате отражението на дъгата срещу небесната линия с красота и елегантност. Иска ти се да посегнеш към съсъд със златоносни и освежаващи мисли. Мечтата на влюбените за привързаност, блажен мост, който да преминат с любов и обич един към друг.

Следващият раздел е „Тайнства.“ С множество хайку, които да интерпретираш и тълкуваш с благоговение и грация. Тя се илюстрира както следва:

син дъжд зелен дъжд

катедрали на духа

в приношения                                

(Страница 42)

Това е възхитително хайку относно катедралата на духа. Човек може да си представи дъжда в различни цветове. Да разгледа многоцветни витражи в катедралата и съзре неща, отразени в различни нюанси отвън, много е стимулиращо, особено благословеният дъжд. Приносът на приношението е смирен благослов за душата - окончателно извисяване!

Следващото хайку отразява благодатта и чудесата, особено когато човек е в състояние на медитация и осъзнаване. Мирът и тишината винаги резонират с красиви визии и образи за душата. Това хайку е емблематично:

златни облаци

в миг на медитация

политат птици                                    

(страница 48)

Разсъждава за птиците в момент на медитация. Те винаги са любители на тишината и са прогонени от шума. Човек може да визуализира златоносен миг със спокойни облаци, въздействащи върху подобна сцена с вдъхновение. Този е навикът на птиците. То е като да се върнеш в гнездото и да гушкаш своите малки с любов и обич, стимулиращи растежа - спираща дъха красота!

Следващият раздел „Пътища“ дава различно съзерцание на красивата хайку поезия, за да освежи душата и донесе вдъхновение на останалите в покой разум и тяло.

Първият анализ е за прелестта на хвърчила, които проправят път към небето със свои бляскави и празнични пътеки. Възхитителни са стиховете:

цветни хвърчила

пламъчета в залеза

отвъд реката                                      

(страница 50)

Различните цветни хвърчила всякога са стимулиращи. Сместа от багрите им е действително очарователна в залеза с червеникаво отражение на резониращи пламъци. Толкова примамлива гледка с великолепието на детското съзнание, което държи връвта, докато е в полет. Наистина удивително хайку с думи на обич - визуално вибриращо!

Заключителните стихове, които ще разгледаме в този раздел, отразяват естетиката и изяществото на два божествени елемента, слънцето и мъглата, в невероятната красота на утринните капки. В подобни отлични думи:

есенно слънце

от мъглата изплуват

чертите на Бог                                  

(страница 54)

Блясъкът на есенното слънце е освежаващ за ума, тялото и душата. Златните лъчи, в ромона на златен прах, стимулират тревата, плевелите и цветята, и карат росата да поръси майчината земя, подхранвайки екосистемата. Съчетанието от събития и дейности със сигурност е образ на Бог с грижа за Своето сътворение – благоговeйно, вдъхващо вяра!

Заключение

Тази внушаваща благоговение хайку книга със сигурност е освежаваща за ума, тялото и душата. Думите, вградени от авторите, генерират великолепие от четирите ъгъла на всяка страница. Те са вдъхновяващи, приповдигащи и привличащи с обич. Тези двама български хайку поети имат моите най-искрени и най-благородни благословения върху незаличимото мастило, изтичащо от техните пера, смесено с диаманти и злато. Уникалните им думи са вдъхновяващи, повдигащи и стимулиращи сетивата и живота. Те, двамата, са най-възвишени хайку поети, които някога съм познавал от тази част на света в усилията им да издигнат човечеството в световен мащаб с думи на вдъхновение и милост. Тяхната мотивация, положителни нагласи и вътрешно оплодено творчество са извън нормалното разбиране на другите.

Това е наистина страхотна хайку стихосбирка, която се чете по пътя на упражняване на съзнанието и релакс на ума, тялото и душата. Тя генерира великолепие, прекрасни мисли, красиви визуализации и колективна мъдрост, стимулира ума да придобие и запомни житейската красота и разкош. Човек трябва да прочете тази благоговейна и изумителна книга с хайку поезия с прекрасни и проницателни думи на вдъхновение, за да оцени истински мислите и посланията на авторите.

За авторите:

Стоянка Боянова е родена в България на 29 март 1955 г. близо до Пловдив. Има магистърска степен по физика от Пловдивския университет. Работила е като главен експерт в Българския институт по метрология, София, в областта на измервателните уреди, създава и одитира системи за контрол на качеството, участва в разработване на стандарти. Автор на единадесет книги: девет стихосбирки, роман и сборник с разкази. Съавтор в над тридесет издания в България, Полша, Сърбия, Германия, Индия, Япония, САЩ, Англия и Африка. Редактор на книги с кратки разкази, романи и речници. С множество награди, отличия и признания за своя глобален литературен принос от държави и организации по цял свят от 1969 г. до наши дни и продължава с активния си принос и участие.

Минко Танев е роден в Пловдив, България, 30 март 1953 г. Завършва специалност българска филология в Пловдивския университет. Работил в Общински съвет по култура; Дом на учителя, Пловдив; вестник на Висшия земеделски институт; Медицински университет - Пловдив. Бил е старши преподавател по български език за чуждестранни студенти; вестник „Академия Медика“, МУ - Пловдив - редактор; вестник „Art Club“, Пловдив, зам.-главен редактор. Автор на шест стихосбирки; съавтор на множество книги и антологии; редактирал над шестдесет книги: поезия, проза, хайку и танка, някои от които спечелили национални награди. Творби - преведени на немски, френски, английски, полски, словашки и сръбски, превеждал от руски и арменски. С множество награди, отличия и признания за глобален литературен принос в издигане и вдъхновяване на човечеството, от страни и организации по цял свят, от 1978 г. до наши дни и продължава с активен принос и участия.

https://www.setumag.com/2019/08/tops-under-stars-haiku-inspirational.html?spref=fb&fbclid=IwAR2Zrhf2cA_ANRWlaHgULvzHPsc2S1t8Cqqr2UVUHcL98OzoQCw1PrBsK0M

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм