Премиера на Хиджиката и неговият двойник на 20/09

Автор:
Вторник, 03 Септември 2019 12:45
Премиера на Хиджиката и неговият двойник на 20/09

“Хиджиката и неговият двойник”
работа в процес на Метеор 
Концепция, текст, постановка и драматургия: Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев
Консултанти: Футоши Хошино и Ясуо Кобаяши
Художник: Стефан Дончев
С участието на Леонид Йовчев, Боян Манчев и Футоши Хошино

Премиерата ще се състои на 20 септември от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Пловдив, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата към проектите с фокус японска култура. Проектът се осъществява от сдружение „Метеор“ с подкрепата на EU Japan Fest и Министерство на културата, и съдействието на галерия „Етюд“ и „Ха-ха-ха Импро“. Билети за представлението се продават на касата на Държавен куклен театър – Пловдив.

«Хиджиката и неговият двойник» е спектакъл, посветен на буто - авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства и неговия легендарен създател Тацуми Хиджиката, половин век след премиерата на култовото и скандално представление “Хиджиката Тацуми и японският народ”. Тацуми Хиджиката изобретява нови техники на тялото и нови възможности за езика, основани на идеите на “Театърът на жестокостта” на Антонен Арто. В сходна посока работи и “Метеор” през последното десетилетие: интересът към радикалното изкуство като изследване на възможностите (и границите) на тялото, езика, театралните техники е споделен.
Концепцията, постановката и драматургията на представлението са колективно дело на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев (Метеор). Моноспектакълът на Леонид Йовчев е съчетан с представление-лекция на Боян Манчев с участието на Леонид Йовчев и Футоши Хошино, консултант на спектакъла съвместно с философа Ясуо Кобаяши.
“Хиджиката и неговият двойник” не е представление с постоянна, повтаряща се форма, а е процес на работа: всяка среща с публиката представя и развива материала в нова, уникална форма, част от продължителен изследователски процес.
https://www.facebook.com/events/728376137611752/
http://desorganisation.org/index.php/bg/artistic-work-2/35-2019-03-13-16-25-16/2019-03-13-16-26-06/120-2019-09-02-13-03-46?fbclid=IwAR1ePd6KFBWkGlD7cqW8kNivlMddN5HkvNVH-6qp8wn0yclYzu8Pp6ocu3Q

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм