Артисти от ADATA AiR превземат бреговете на Марица

Автор:
Четвъртък, 29 Август 2019 16:00
Артисти от ADATA AiR превземат бреговете на Марица

Две международни художнички взели участие в резидентната програма на „Пловдив 2019“ през миналата година, се завръщат в Пловдив, за да реализират идеите си, вдъхновени от реката и остров Адата.

Със специални знаци и информационни табели испанската архитектка Марта Харабо обръща вниманието на пловдивчани и гости към красивото зелено крайбрежие, обявявайки го за новия парк в града. Артистичната провокация ще бъде представена от авторката си първо на сцената на FLUCA от 20.00 днес, а след това в рамките на два месеца до края на октомври всеки, който иска да преоткрие Марица като преживяване, ще може да го направи със специалния аудио гид, разработен от нея.

Харабо е един от артистите, които са тук, за да споделят своята необременена от стереотипи или предубеждения гледна точка към града и да помогнат за осъзнаването му като зелен, естествен, открит и приобщаващ.

По същото време на три различни места в центъра на града – моста на остров Адата, Пешеходния мост и Капана - босненската художничка Мила Панич раздава пощенски картички с изображения на графитите, намерени от нея на остров Адата. Тя е едновременно пощальон и психолог. Предлага картички, които могат да бъдат изпратени за спомен, но и събира истории за хората и техния град. Срещите с нея са на 29 и 30 август.

Проектите им през настоящата година са всъщност практическото изпълнение на възникналите през 2018 г. идеи, продуцирани в рамките на програмата за творчески резиденции АДАТА на Фондация „Пловдив 2019“.

Марта Харабо е интердисциплинарен артист, чиято практика заема пространството на взаимодействие между изкуството и архитектурата. Работата ѝ е насочена към всички измерения на ежедневието - от територията, до действията и предметите. За реализирането на художествената намеса „Грешка в картата“ Марта Харабо си сътрудничи с Мануел Гонсалес и Паола Пардо.

Мила Панич е родена в Босна и Херцеговина през 1991 г. През 2014 г. тя се премества в Германия, където завършва магистърска програма "Публично изкуство и нови художествени стратегии" в университета Bauhaus-Universität Weimar. Нейни творби са представяни в международен план - Kunsthaus Dresden, Московското биенале за младо изкуство, Künstlerhaus във Виена, Националния музей за съвременно изкуство в Скопие и др. В момента Мила Панич живее и работи в Берлин, Германия.

-
Подробности около събитията от програма АДАТА следете онлайн тук:
ФБ: https://www.facebook.com/events/2423408331075407/
https://www.facebook.com/events/916537162014081/
https://www.facebook.com/events/444685266132167/

инстаграм: @adata_AiR 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм