15-ти Международен фолклорен семинар в АМТИИ

Автор:
Четвъртък, 18 Юли 2019 11:18
15-ти Международен фолклорен семинар в АМТИИ

В неделя, 21 юли, от 18.30 ч. ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще открие 15-то юбилейно издание на Международния фолклорен семинар. Събитието е от 18.30 ч. в концертната зала на висшето училище по изкуствата.
Замислен през 2005 година като нов метод за преподаване на богатата ни фолклорна традиция, семинарът е посрещнал до момента повече от 1000 чужденци от всички краища на света.
В тазгодишното издание са записани 60 курсисти от 9 държави, сред които Холандия, Израел, Япония, Швейцария, Англия и др. За първи път на семинара ще пристигне и представител на Сингапур, който е пожелал да изучава народни танци. По традиция най-предпочитани са именно танците, пеенето, кавалът, акордеонът, гъдулката, кларинетът, тъпанът и гайдата. За преподаватели Академията е подбрала най-изтъкнати изпълнители и педагози в различните области, които в продължение на една седмица ще работят индивидуално с всеки участник. В последния ден всички ще представят наученото в концерт пред публика.
До момента в страната няма подобна програма, която е успяла да събере хора на възраст между 7 и 70 години от 15 държави и 6 континента, отбеляза с гордост директорът на семинара проф. д-р Любен Досев. По думите му, сред участниците е имало лекари, инженери, учители и мн. др., които след приключването на събитието се превръщат в посланици на българската култура по цял свят.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм