Десетки пловдивчани на откриването на галерия Капана

Автор:
Вторник, 16 Юли 2019 11:58
Десетки пловдивчани на откриването на галерия Капана

Първата изложба в новата галерия „Капана“ беше открита официално миналата вечер, точно в 18.00 часа, с голяма представителна експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ с куратор Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия – Пловдив.

На откриването присъстваха Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, Председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, арх. Петко Костадинов, който заедно със свои млади колеги изработи архитектурния проект за новата галерия, кметовете на районите „Източен“ и „Южен“ – Николай Чунчуков и Борислав Инчев, художници, интелектуалци, представители от всички творчески гилдии в града под тепетата, медии, галеристи, ценители на изкуството, стотици граждани, които часове наред препълваха двата етажа на новото пространство.

"Ако Пловдив не бе Европейска столица на културата, сигурно нямаше да имаме куража да я преустроим в галерия. Имахме оферти от собственици на магазини, можехме да отдадем пространството като търговска площ", сподели кметът по време на откриването. Той допълни, че „Капана“ е име, което ще даде добавена стойност на самия квартал, традиционно свързващ се с изкуство, култура, както и с многото заведения.

„ Станало е прекрасно. Благодаря на строителите, които съкратиха срока на изпълнение. Днес започваме да излизаме от инфраструктурните проекти за Европейска столица на културата с откриването на това ново пространство. С площ от 1000 квадратни метра то е най-голямата галерия в Пловдив. С тази галерия разширяваме Капана и вдигаме авторитета на квартала”, каза още кметът Иван Тотев. Той допълни, че календарът на галерия „Капана“ е пълен до края на годината, а скоро предстои да се открие голяма международна изложба, която ще напълни и новата галерия на ул. „Гладстон“ 32, чието откриване предстои много скоро.

„Решихме един 20-годишен проблемен казус и го правим по възможно най-добрия начин в контекста на Европейска столица на културата. Днес се вижда как със силата на ЕСК градът се променя. Откриваме първият обект заченат с Европейска столица на културата, изстрадан и роден през 2019-та“, каза още Кметът Тотев.

За представителната експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ , директорът на ГХГ Пловдив Красимир Линков е извършил селекция на над 250 творби, живопис и графика, на изтъкнати български художници, подбирайки измежду повече от 2700 художествени произведения от богатия фонд на община Пловдив. Картините са подготвени за изложбата от екип на Градската галерия. От тези 250 творби, поради липсата на достатъчно пространството, са показани около 110 произведения - живопис. Следващата част от изложбата ще бъде посветена на графиката, разкри Линков.

„Най-важното е, че в тази централна градска зона се открива един нов културен център, а не пореден търговски обект. Належащо беше да имаме още едно изложбено пространство. Тук са изпълнени всички изисквания за показване и съхраняване на изобразително изкуство”, подчерта Красимир Линков.

За дебютната изложба в галерия „Капана“ са включени творби, купувани от Община Пловдив в продължение на повече от 30 години. тази традиция е възстановена и от няколко години, общината отново купува картини от изложби в Пловдив на изтъкнати пловдивски автори.

Екипът на Градска художествена галерия е събирал творбите от общински канцеларии, училища, кабинети в прокуратурата и др. институции. „Една от мисиите е изпълнена- изкуството да бъде сред хората. Тази колекция е сложна и трудна за експониране, тъй като събира много различни автори и представя различни техни периоди. Картините тук не са масово обществено достояние, но сега всеки може да ги види”, каза Красимир Линков, който подчерта още, че важното в тази експозиция е, че тя представя една ретроспекция на начина, по който се е развило пловдивското изкуство. В експозицията са включени предимно пловдивски автори, както и такива, които са гостували под тепетата. Някои от тях вече не са сред нас, други отдавна са заминали в чужбина.

Галерия "Капана" ще работи без почивен ден, а изложбата може да бъде разгледана от 9:30 до 18:00 часа до 4 август с вход свободен.

Двуетажната галерия „Капана“ е понастоящем най-голямата в Пловдив. Пространството, с обща застроена площ от 1096 м2, е разделено на две нива, които могат да се обособяват като отделни изложбени зали според характера на експозициите.

Сградата разполага конферентна зала с 40 места, както и помещения за временно съхраняване на произведения на изкуството. Осигурени са удобен достъп и престой за хора с ограничени физически възможности чрез новоизграден асансьор и подходящи сервизни възли.

Галерия „Капана“ е оборудвана с най-съвременни системи за охрана: СОТ, видеонаблюдение, пожароизвестяване. Има пълна климатизация с възможности да се следи и контролира влажността на въздуха в помещенията. Разполага с вградено озвучаване, което може да се управлява автономно, както и с оптичен интернет.

За представяне на виртуални визуални инсталации са осигурени лазерни проектори с висока резолюция и монитори.

Списък на част от авторите, селектирани за експозициите – (живопис, графика) в галерия „Капана“:

Александър Жибаров

Ангел Василев

Ангел Томов

Атанас Петров

Атанас Згалевски

Атанас Тутляков

Атанас Хранов

Ауена Джонс

Богдан Върбанов

Бончо Асенов

Борис Дочев

Боряна Петкова

Бояна Попова

Валентин Узунов

Васил Генчев

Васил Колев

Васил Стоев

Васко Василев

Вихрони Попнеделев

Владимир Генадиев

Владимир Куц

Владимир Чукич

Владимир Щербак

Вълчан Петров

Вячеслав Есенков

Ганчо Карабаджаков

Генчо Накев

Георги Божилов

Георги Божилов - Слона

Георги Бояджиев

Георги Михайлов

Георги Симов

Георги Трифонов

Геракси Гераксиев

Гюлсир Илдъз

Десислава Георгиева

Десислава Минчева

Джей Пи Хамърдей

Джоржиана Козма

Димитър Бояджиев

Димитър Грозданов

Димитър Киров

Димитър Кирчев

Дора Славова

Драган Найденовски

Ели Станчева

Емил Марков

Емил Миразчиев

Емилия Кюселкси

Енчо Пиронков

Жанета Галевска

Живко Мутафчиев

Здравко Захариев

Зоран Мишев

Иван Краевски

Иван Нинов

Иван Поповски

Ивана Стоянова

Игор Будников

Илия Кочовски

Илияна Манукова

Ицко Мазнев

Йоан Левиев

Йордан Калчев

Калина Атанасова

Кераца Висълчева

Кирил Танев

Кольо Витковски

Кольо Карамфилов

Коста Форев

Костадин Павлов

Красимир Добрев

Красимир Карастоянов

Лаура Димитрова

Линде Броднер

Любомир Самарджиев

Максим Бояджиев

Мара Цончева

Маргарита Джарова

Мариета Конова

Марин Топалов

Мария Ангелова

Мария Духтева

Мария Медзмарияшвили

Марсела Мюнгер

Маряна Костойчиноска

Матей Матеев

Милко Божков

Милко Дачев

Миньо Бонев

Мирослава Труйканович

Моника Роменска

Недко Итинов

Недко Христов

Никола Вичев

Никола Кучков

Никола Певичаров

Николай Бузов

Николай Няголов

Павел Николов

Петко Абаджиев

Петър Величков

Петър Григоров

Пламен Русев

Полина Кръстева

Роберт Заринян

Румен Богданов

Румен Гашаров

Румен Манолов

Свилен Блажев

Славолюб Станкович

Снежана Грозданович

Снежана Фурнаджиева

Станимир Видев

Станислав Памукчиев

Стела Василева

Таньо Танев

Татяна Карамалакова

Тихомир Витков

Тихомир Манолов

Тодор Панайотов

Тодор Шекерджиев

Тошко Дончев

Траяна Панайотова

Хикмет Четинкая

Христо Господинов

Христо Николов

Христо Стойчев

Чавдар Пашев

Чу Сен Куан

Юлиан Йорданов

Янко Ненов

и други

 

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Дани Каназирева, не можа ли да дойде от луксозния си офис в Капана https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ4eJ1Sf3EOzkx1ozEhmmqtcbHuFde-0W_jcJbOQlC0D1Bhlohlв градската галерия на Пловдив - Капана?!? 100 метра е по права линия! Знае тя, къде да си купува имоти с рушветите от политическите й отрепки...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм