Уникални картини показва изложба в най-новата галерия Капана

Автор:
Понеделник, 15 Юли 2019 11:35
Уникални картини показва изложба в най-новата галерия Капана

Великолепна селекция от картини от фонда на община Пловдив могат да бъдат видени в най-новата галерия Капана, която днес отвори врати.

В нея с включени над 250 произведения живопис и графика на големи български художници като Вълчан Петров, Ангел Василев, Кольо Витковски, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Атанас Згалевски, Георги Божилов – Слона и много други.

Картините са избрани сред 2700 творби от шефа на Градска художествена галерия Красимир Линков. 

Входът за експозицията е безплатен до 4 август.

Сградата на бившия Детмаг Снежанка е изцяло преобразена след основна реконструкция за рекордното кратко време от 100 дни.

Според мен този ремонт трябваше да се направи за 8 месеца, но той успя да се случи само за 100 дни. Галерията ще може да става на четири зали или една голяма. Функцията е не само за традиционни изложби, а и за виртуални експозиции. За тази цел сме поставили три проектора с висока резолюция. Строителите са се справили чудесно със задачата, заяви арх. Петко Костадинов.

Това е място в сърцето на града, което има възможности за експонация на всякакъв вид изкуство.  Благодаря за подкрепата на кмета Иван Тотев, която ни даде възможност да реализираме този проект и в края на мандата да имаме перла, с която да се гордеем. коментира кметът на район Централен Георги Стаменов.

Той изказа признателност и на строителите и на архитект Петко Костадинов. 

Кметът Иван Тотев също бе възхитен от най-новата галерия на Пловдив. 

Прекрасна работа на целия екип. Това е най голяма галерия в Пловдив -1000 кв.м., коментира градоначалникът.

Той припомни, че казусът е от 20 години. Две поколения не знаеха какво е Детмаг, след дълга съдебна битка, и дебат какво да бъде това пространство ние най-после го открихме. Прекрасно е , че имаме галерия точно тук, до Капана, където от 2014 година го преобразяваме и е без аналог в България.Така, от една страна разширяваме артквартала, от друга му вдигаме авторитета. До края на годината вече е пълна със събития. Много съм удовлетворен. Това е  първият обект, който бе заченат, изстрадан и роден в годината на Европейска столица на културата, посочи Тотев.

Централният вход на новата галерия е на малката Главна, а на партера са разположени рецепция, гардероб, изложбено пространство, депо за складиране и подготовка на произведения на изкуството, санитарен възел и модерен асансьор с голям обем за над 18 души и големи експонати.

Пространството на втория етаж може да се променя в зависимост от съответната експозиция и да става една голяма или две малки зали.

Там е разположена и конферентна зала и втори склад за съхранение и подготовка на картини. На него има голям 4-метров бял екран за презентиране на дигитално изкуство. 

На части от тавана на първия и на втория етаж през решетките се вижда оригиналната зидария - индустриален стил, използван, за да напомня на годините, през които е сградата е била сред знаковите магазини на соца в Пловдив.

Тази вечер ще бъде открита и първата изложба в галерията. От 18.00  часа пловдивчани ще могат да видят голяма представителна експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ с куратор Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия – Пловдив. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм