Надпис върху плоча от III в. в Голямата базилика /снимки/

Автор:
Събота, 13 Юли 2019 12:24
Scripta manet Scripta manet

Екипът археолози, който работи върху реставрацията на най-старата раннохристиянска базилика на Балканите - Епископската в Пловдив, при опит да нивелира част от настилката в двора към храма, се натъква на ценна находка.

При повдигането на голям мраморен блок с размери 2.15 метра височина, 1.06 метра ширина и с 30 сантиметра дебелина археологът Жени Танкова и екипът ѝ откриват надпис, от който става ясно, че това всъщност е стèла от 3 в. сл. Хр.

Стèлата е най-често надгробна или възпоменателна каменна плоча, върху която са гравирани релефно имена, титли и съобщения за значими събития.

Прочитът на надписа върху новооткритата стèла бе направен от младия български епиграф Николай Шаранков, който за минути успява да преведе пълния текст.

"Това е един от най-интересните надписи в Пловдив. Поставен е от хора, които са се спасили след голямото готско нашествие в средата на III век, при което почти цялото население е отведено в плен или е загинало. След спасението си, когато ситуацията във Филипопол се стабилизира, в знак на благодарност оцелелите 45 членове на религиозно сдружение посвещават надписа върху стелата на императорите Валериан и Галиен (253-260 г.)." - казва Шаранков.

Това е третият надпис от периода след голямото готско нашествие, но е най-пълният и най-значителен. Стèлата е израз на надеждата на хората, но и молба за закрила да продължат живота си.

Част от дългия 53 реда надпис гласи: "За победата, здравето и вечното просъществуване на императорите Публий Лициний Валериан и Галиен Августи, и за целия им дом, за свещения сенат и римския народ и за съвета и народното събрание на Филипопол - на Тракийския Предводител Дионис (посветиха) оцелелите мисти (участници в мистериите)..."

Стелата идва и като потвърждение на хипотезата, че Епископската базилика на Филипопол е издигната върху храм, посветен на култа към императора.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм