Българчета от 5 страни с виртуални работилници и изложби

Автор:
Българчета от 5 страни с виртуални работилници и изложби

Българчета от пет държави с виртуални работилници и изложби

Първата изложба „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, ще бъде открита в Балабановата къща на 15 юли (понеделник) от 18:30 часа. Проектът е част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ и ще остане в Пловдив до 28-и юли.

Експозицията, която може да бъде видяна всеки ден от 9:00 до 18:00 часа, включва отличени конкурсни творби на ученици от Българските неделни училища „Васил Левски“ в Александруполис (Гърция), „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул (Турция) и „Асен и Илия Пейкови“ в Рим (Италия). Силно въздействащи са и графиките на учениците от Българско училище за роден език в Будапеща и Халастелек, Основно училище в Шармелек (Унгария) и Българско средно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага (Чехия). Всички те са партньори в осъществяването на международния проект. В съпътстващата програма се включиха и курсистите по български език в Одрин (Турция).

Платната съдържат графични изображения на глаголическите и кирилските букви, знаци и символи през погледа, творческата интерпретация и индивидуални композиционни решения на всеки един от младите български автори от споменатите държави. Едноименен Азбучен албум събира цялата колекция в едно двуезично издание, който ще се разпространява безплатно.

За популяризиране на уникалния български принос към разнообразието на европейската култура, чрез делото на създателите на славянската писменост и съпокровители на Европа – Кирил и Методий, изложбата ще продължи и своето представяне и в още пет държави от Европа – Италия, Чехия, Унгария, Гърция и Турция.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм