Завръщане на Трифон Неделчев в ГХГ

Автор:
Четвъртък, 11 Юли 2019 14:47
Завръщане на Трифон Неделчев в ГХГ

Известният български скулптор Трифон Неделчев получи поздравления от ценители и колеги на откриването на самостоятелната си изложба „Завръщане“ в Градската галерия (Зали за временни експозиции, „Княз Александър I“ №15). Но ако преди 4 години в същото пространство той показа ретроспекция на творчеството си, създавано в България и Германия, то сега среща публиката с най-новите си скулптури, отлети през последните два месеца. За усилията около тяхното раждане от бронз в сопотската леярна той само загатна, а най-младият от леярите – Христо лично получи благодарностите на автора, адресирани към колегите му.

„Що се отнася до скулптурата, не я наричам малка пластика, защото по дух е монументална“, каза в словото си при откриването изкуствоведът Красимир Линков, директор на галерията. Той посочи още, че „разнообразие от форми, повърхностни фактури, драматични блясъци и чувствени сенки оформят пространството на залите като една пластична среда, в която откриваме и „Космоса“, и „Движението“, и „Прегръдката“ на мъжкото и женското начало“.

В изложбата си Трифон Неделчев ни представя също и живопис в любимата си техника - акварела. По повод картините му Красимир Линков подчерта: Акварелът е интимна живописна техника, грешките са непоправими и затова е издайнически уязвима за автора си. Трудно се поддава на анализ, защото обикновено се създава на един дъх. Когато обхождаме залите, сме запленени от едно устойчиво колоритно виждане на света, пък бил той свързан с „Утрото“, „Пролетта“, „Дъжда“, „Стария фотоьойл“ или „Разходка в Майорка. С тази изложба Трифон Неделчев в най-голяма степен ни допуска до себе си“.

 „Завръщане“ може да се разгледа до 29 юли.

    

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм