2 дни с фестивала Древен и вечен в Пловдив

Автор:
Петък, 14 Юни 2019 11:53
2 дни с фестивала Древен и вечен в Пловдив

Броени часове остават до началото на фестивала за историческото и културното наследство на град Пловдив със заглавие: "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“. Той е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата и ще се проведе на 15 и 16 юни. Сцена на автентични възстановки, обхващащи периода от ранната античност, преминаващи през римската епоха, средните векове и Възраждането, ще бъде парк „Лаута“. Отвъд пределите на времето и пространството там ще се срещнете с траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоносните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението.

Хилядолетната история на Пловдив, неговата култура, бит и традиции ще бъдат съживени от възстановчици и занаятчии от цяла България в партньорство с гости от Франция. Съвремието на града ще бъде представено то талантливи деца под ръководството на проф. Мичо Димитров и доц. Стела Митева-Динкова.

Изработването на занаятчийски изделия, характерни за съответните исторически периоди, езда, стрелба с лък, монетосечене, кулинарни изкушения са само част от богатата с атракции програма на фестивала.
Забавни игри, изненади и специални награди очакват малките посетители, които ще се запознаят и научат историята на Пловдив.

За по-големите са предвидени Античен театър "Жените в народното събрание" от Аристофан и концерт на Freija - музикален проект, вдъхновен от скандинавската митология и нордически фолклор.
Официалното откриване е в събота от 10:30 с празничен концерт. Приветствие към организаторите и гостите в парк „Лаута“ ще отправи кмета на Район Тракия г-н Костадин Димитров, който ще даде и старт на културно-историческото приключение.

Организаторите на фестивала са: Сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие“ - Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” - Свищов и Сдружение за исторически възстановки „Филипопол“ - Пловдив. Проектът се реализира и с подкрепата на район “Тракия“, Община Пловдив.
Всички събития в програмата на „Древен и вечен” може да откриете на страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/events/365380960931019/

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм