Премиера на „Съвременни български автори - ДУМИТЕ“

Автор:
Сряда, 12 Юни 2019 08:33
Премиера на „Съвременни български автори - ДУМИТЕ“

„Думите са това, което ни събира и разделя. Думите са хранители на традициите, вярата и името на България, те пренасят паметта и надеждата за бъдещето, увековечават историческото присъствие на българина в Европа и света”.

Това е посланието на първия алманах „Думите”, събрал произведения на различни по жанр и натюрел автори от българската диаспора в родината и зад граница. Тяхното „поле” за изява е сайтът „Български автори зад граница”, създаден и модериран от Диана Бързева - българка, живееща в Берлин.

Идеята - веднъж годишно творчеството на участниците в сайта да се събира в издание - все още е прощъпулник, но създателите на алманаха имат амбицията да привлекат българи - живеещи и творящи по всички краища на света.

В Алманаха са включени творби на 36 автори живеещи и творящи в четири европейски страни – България, Германия, Австрия и Швеция. От тях 27 са поети. Много от авторите са членове на СБП. Единици са тези с по една книга.

Ето някои от ярките имена даващи облика на алманаха „Съвременни български автори – Думите“ – Ивайло Балабанов, Атанас Капралов, Васил Венински, Катя Кремзер, Стефания Цанкова, Тоня Борисова, Антони Стоилов, Румяна Захариева, Розалия Александрова, Цонка Христова, Диана Бързева, Юлий Йорданов, Дончо Гърбов, Ели Видева. Няма да изброяваме всички, който има интерес към литературата, към поезията нека да заповяда.

Представянето на алманаха ще се състои на 16 юни от 17.00 часа във Военния клуб на град Пловдив.

Тържеството ще включва освен авторски рецитал, и благотворителен търг на картината „Морски настроения“ на художника Светозар Арнаудов, която е на корицата на сборника. Ще завърши с част от спектакъла „Пътеки към Душата на България“ на актрисата Тоня Борисова.

Със събраните средства ще се направи допечатка на алманаха и получените бройки ще се изпратят в областните библиотеки, както и в библиотеките на градовете от които няма участници в сборника. Всички гости ще могат да закупят алманаха на преференциални цени, с автограф от участниците в него.

Организаторите се надяват „Думите” да достигнат до всеки ценител на добрата съвременна българска литература и събитието да стане традиция, която да продължава да събира на полето на словото българите от цял свят.

Цонка Христова

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм