Съдебен заседател в неизвестност, проваля дело

Автор:
Събота, 26 Януари 2019 14:56
Адв. Красимир Елдъров Адв. Красимир Елдъров

След година разглеждане в съда наказателно дело стартира отново. Това разпореди районният съдия Георги Гетов в съдебното заседание на 21.01.2019 г. по наказателното дело от общ характер N 117/2018 г. на XXI-ви наказателен състав. Причината - системното отсъствие на един от двамата съдебни заседатели, които заедно с районния съдия сформират съдебния състав.

Делото влиза в съда с обвинителен акт за измама по чл.209, ал1 от НК за сумата 1800 лева.

Нищо не предвещава процесуален проблем. Първото заседание е на 21.02.2018 г.

Разпитани са подсъдимия и повечето от свидетелите. Остават само двама и вече се очертава приключването на делото на първа инстанция.

И тогава идва изненадата - съдебният заседател А.П. престава да се явява в съдебните заседания.

Информация за причината за отсъствията му не постъпва по делото.

Междувременно, от започването му делото се отлага от една дата за друга общо 10 пъти.

Районният съдия Георги Гетов разпорежда призоваването на заседателя да се осъществи на всички известни негови адреси, включително и по телефона.

В крайна сметка отговор от съдебния заседател не постъпва и делото е насрочено за 12.02.2019 г. за ново разглеждане. Тогава, вече след една година престой в съда, процесът ще започне отначало с участието на друг съдебен заседател.

Потърсен за коментар адвокат Красимир Елдъров - защитник на подсъдимия по делото, заяви за Plovdiv-Online:

"Случаят е безпрецедентен. Имало е оттегляне на съдебни заседатели от участие в започнали наказателни дела, но това е ставало с подаване на писмено заявление и посочване на причините - здравословни, семейни или други. Но сега това липсва и причините за абдикацията на съдебния заседател остават неясни. Оказа се по информация, съобщена по делото от районния съдия, че и по други започнати в Районен съд - Пловдив наказателни дела с участието на въпросния съдебен заседател, ситуацията е идентична - той е престанал да се явява и процесите, започнати с негово участие се разглеждат отново. Такова е законовото изискване за неизменност на съдебния състав от започването до свършването на делото в съответната съдебна инстанция. Колко, обаче, са наказателните дела в Пловдивския районен съд, които се оказват в графата сериозно просрочени по тази необичайна причина и какви мерки да бъдат предприети за да няма подобни прецеденти, е въпрос от компетентноста на ръководството на съда.

Не трябва да се пренебрегва и изясняването на причинините за подобно внезапно бягство от поети сериозни задължения към правораздаването. Дали не става въпрос за евентуално повлияване за отказ от участие в решаване на определено дело? Надявам се, че казусът няма да остане подценен и да се анализира само на ниво срочност на процеса."

Plovdiv-online ще продължава да следи развитието на ситуацията около изоставените наказателни дела в Пловдивския районен съд.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм