Трио таксиметрови босове на съд за укрити данъци

Автор:
Неделя, 14 Януари 2018 08:48
Трио таксиметрови босове на съд за укрити данъци

Таксиметровите босове Любен Чаушев, Иван Търпов и Ерол Ешрефов застават пред Окръжен съд Пловдив утре в поредно заседание по дело за укриване на данъци в особено големи размери.

Срещу тях са повдигнати обвинения за това, че в периода 31.03.2014 г. – 31.03.2015 г. в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в съучастие помежду си, като съизвършители – Любен Чаушев като управител до 14.01.2015 г., а след това пълномощник на „Таксиметрова компания Пловдив" ЕООД, Иван Търпов, пълномощник на „Таксиметрова компания Пловдив" ЕООД и Ерол Ешрефов, като лице, което осъществява фактически дейност и функции и на данъчно задължено лице – „Таксиметрова компания Пловдив" ЕООД, избегнали установяването и плащането на данъчни задължения на стойност 110 687, 44 лв. годишен корпоративен данък

Проверка на Окръжна прокуратура установи укриване на данъци в 3 таксиметрови дружества преди година и масови нарушения като липса на връзка на фискалните устройства с данъчното.

Йордан Йорданов, управител на фирма Желон 1, е обвинен в 1 580 000 лева укрит корпоративен данък, и е прибран зад решетките през април 2016 г.

72 часа в ареста бяха управителят на таксиметрова компания Пловдив Любен Чаушев заедно с двамата си съучастници Иван Търпов и Ерол Ешрефов, обвинени в неплащане на 200 000 лева налог за 2013 и 2014 г.

Срещу тях е повдигнато обвинение по чл.255 ал.3 от НК.

Ето обвинението на Окръжна прокуратура:

В резултат на извършена проверка по надзора за законност, Окръжна прокуратура – Пловдив привлече към наказателна отговорност за укриване на данъци в особено големи размери управители на търговски дружества, извършващи таксиметров превоз и техни съучастници.

След извършен през м. март 2015 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив, Директора на ТД на НАП – Пловдив към онзи момент и отдел Икономическа полиция при ОД на МВР – Пловдив анализ, със Заповед на Окръжния прокурор на гр. Пловдив от екип от 6 прокурори бе извършена мащабна проверка, по реда на надзора за законност, на цялостната дейност на превозвачите, извършващи таксиметрова дейност на територията на Пловдив.

В резултат на тази проверка бяха образувани две досъдебни производства за укриване на данъци в особено големи размери.

По първото от тях, образувано непосредствено след приключване на проверката, към наказателна отговорност бе привлечен управител на две дружества, притежаващи лиценз за извършване на таксиметров превоз на пътници за това, че:

В периода 02.04.2012г. – 31.03.2015г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери в общ размер 1 580 153,43 лева, представляващи корпоративен данък за двете дружества - престъпление по чл. 255, ал.3, вр. с ал.1, т.1 вр. с чл. 26, ал.1 от НК.

Спрямо обвиняемия по това производство от 03.04.2015 г. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража", като предстои внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд – Пловдив.

Второто досъдебно производство бе образувано в резултат на продължаването на проверката на Окръжна прокуратура – Пловдив и отдел Икономическа полиция при ОД на МВР – Пловдив.

Към днешна дата, по него, към наказателна отговорност са били привлечени управителя на търговско дружество, притежаващо лиценз за извършване на таксиметров превоз на пътници, и двама негови съучастници /подбудители и помагачи/ за това, че:

В периода 31.03.2014 г.-31.03.2015 г. в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 200 000 лева за финансовите 2013 г. и 2014 г., представляващи корпоративен данък за дружеството - престъпление по чл.255 ал.3, във вр.ал.1 т.2, във вр.чл.20 ал.2, във вр.ал.1, във вр.чл.26 ал.1 от НК.

По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели, приобщени са голям обем писмени доказателства и са извършени счетоводни експертизи.

В хода на проверката бе установено и, че територията на Пловдив се обслужва от общо 1700 таксиметрови автомобила, за 600 от които, в рамките на водените досъдебни производства, е установено, че не са плащали каквито и да било данъци за резултатите от дейността си.

Констатирано е, че до 2007 г., до който момент за извършване на таксиметрова дейност е бил заплащан патент, фискалните приходи от дейността на територията на гр. Пловдив са възлизали на около 750 000 лева годишно.

След тази дата и към момента приходите от данък печалба на дружества, притежаващи лиценз за извършване на таксиметрови превози, не надвишават 60 000 лева годишно за територията на гр. Пловдив, като през 2014 г. са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък.

Предвид така констатираното над 25-кратно понижение на заплащаните от извършващите таксиметрова дейност данъци на фона на липса на намаляване на броя на автомобилите, през пролетта на 2015 г., Окръжна прокуратура – Пловдив е направила предложение до данъчната администрация за предприемане на действия по реализиране на законодателни промени в пакета данъчни закони.

Бе установено също така, че по-голямата част от регистрираните от таксиметрови компании в ДАИ фискални устройства не са регистрирани в НАП и липсва съответна комуникация по този въпрос между двете институции, както и че към момента не са налице ефективни механизми за отнемане на лицензи за извършване на таксиметрова дейност при констатиране на нарушения.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм