Мъжът на Бокова в Азербайджанска пералня

Автор:
Вторник, 05 Септември 2017 12:36
Мъжът на Бокова в Азербайджанска пералня

Калин Митрев, българският представител в ЕБВР и съпруг на Ирина Бокова, е замесен в мащабна схема за пране на пари свързана с Азербайджан, сочи разследване на в. „Гардиън" съвместно с още 20 световни медии.

Разследването на т. нар. „Азербайджанска пералня" разкрива, че между 2012 и 2014 г. са направени повече от 16 хил. плащания по различни канали на стойност близо 2,9 млрд. долара от Азербайджан към известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании.

Част от парите са отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да рекламира страната. От „Гардиън" посочват, че не всички получатели са знаели откъде идват средствата, цитира bTV.

„Според данните ни пари са се изпращали през британски компании на Калин Митрев, българин, който беше назначен миналата година в Европейската банка за възстановяване и развитие", посочват от изданието. Митрев е получил най-малко 425 хил. евро за частни консултации, които извършвал за азербайджанската компания „Авуар Ко".

Съпругът на Бокова е признал за наличието на парите, но е категоричен, че те са добити по легален начин чрез неговите консултантски услуги. „За всички приходи, натрупани при работа в различни държави, са платени данъци в България", твърди Митрев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • читател

  Очаквам бърза реакция на ГЕРБ и изритването на поредния червен боклук, злепоставящ България пред света. Да видим бомбето Радев и баба Цола Нинова на разсеяни ли ще се правят или ще вземат критично отношение по въпроса... А какъв би бил скандалът, ако Бокова беше шеф на ООН само може да си представим...

 • Буда I

  Абе бай увреден герберо ЧИТАТЕЛ Има си разследващи и праворадавателни служби и органи!

 • читател

  отговори на: Буда I

  Друг червен боклук демонстрира просташки, а дементните партизани катерят ли катерят Бузлуджа след Мадам Лъжа:

  Общинският съветник и крупен земеделски производител Бенчо Бенчев показа фамозния си поръчков Ролс Ройс, който е единствен по рода си в България. Парламентаристът от БСП дойде със суперскъпата лимузина на днешните чествания в Бургас по повод 132-ата годишнина от Съединението на България.

  https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201709/1504688276-clipboard01.jpg

 • читател

  отговори на: Буда I

  Червен алабаш, кое пак не ти стана ясно - албански реотан...

  Българското правителство по всяка вероятност ще оттегли доверието си от Калин Митрев, като представител на България в Съвета на директорите на базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕВБР). Причината за тежката мярка е участието му скандала с т. нар. “азербайджанска перачница на пари“. Министърът на финансите Владислав Горанов разпореди спешна проверка на данните около българската следа в мащабната схема за пране на пари и е поискал обяснение от представителя на България в ЕБВР Калин Митрев. Българските власти са сериозно разтревожени за отзвука от скандала и за негативите, които биха хвърлили сянка върху имиджа на България, уронвайки престижа и злепоставяйки страната ни пред Европейския съюз и то точно в навечерието на европредседателството ни. Съдбата на Калин Митрев ще бъде решена на утрешното заседание на кабинета. Правителствени източници намекват, че по всяка вероятност България ще поиска поиска оттеглянето му от Съвета на директорите на банката, съобщава "Епицентър".

  Чакаме изявления от червеното бомбе Радев и началничката му Мадам Лъжа, за поредния тотален корупционен скандал забъркан от червените боклуци...

 • читател

  Уволнение за поредния червен боклук!!!!

 • На Бати Бойко оная работа

  Абе само Цветан Цветанов ли може да получава пари по консултантски договор, какви са тези двойни стандарти?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм