Гърневски дава Гергов на прокуратурата

Автор:
Вторник, 14 Февруари 2017 11:50
Гърневски дава Гергов на прокуратурата

Общинският съветник от ГЕРБ Спас Гърневски праща в Окръжна прокуратура доклада за нарушенията в сделката с Международен панаир Пловдив.

Предложението ще се гледа на сесията в четвъртък.

Докладът на Гърневски, който е представител на общината в общото събрание на акционерите на Пълдин Туринвест АД, бе приет от ОбС след бурни дебати на 10-ти ноември 2016 г.

В него общинският съветник настоява за комплексна проверка за участието на община Пловдив и Пълдин Туринвест АД за 10-годишния период от създаването на публично-частното партньорство.

Докладът бе изпратен на Народното събрание, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния прокурор Сотир Цацаров и групата европейски прокурори анализиращи работата на държавното обвинение по знакови дела.

Ето акценти от доклада изнесени от Гърневски на сесията:

Терени от 92 дка в атрактивни зони на града и 263 декара на входа на Пловдив на Рогошко шосе е апортирала община Пловдив в Пълдин Туринвест.

Сред имотите в центъра са 6 дка в Стария град, 19 дка около панаира, 18 дка около Санкт Петербуг, 36 дка на Царигардско шосе и 18 дка в парк Отдих и култура на Гребната база.

Само три от имотите - 16 декара пред Панаира покриват дела на общината във второто решение за вдигане на капитала, останалите -имоти за 50-60 млн. са бонус за Гергов.

Аквапарка и до ден-днешен е незаконен и е изграден на апортирани общински земи.

По мои скромни сметки реалният капитал на община Пловдив от всички апортираните имоти е не по-малко от 150-170 млн. лв., но те са били оценени на 42 млн. лв.

 

Това са само част от заключенията в доклада на Спас Гърневски за състоянието на общинските имоти апортирани в Пълдин Туринвест.

Абсурдна е и оценката на имотите – общинския е оценен за 550 000 лв, а съседния на Санкт Петербург  - на 1 млн. лв., каза още Гърневски.

Гърневски поиска докалдът с искане за комплексна проверка на сделката да бъде изпратен до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на вътрешните работи, до Народното събрание, ДАНС, полицията, Агенцията за държавен и финасов контрол, главния прокурор и до групата европейски прокурори проверяващи знакови европейски дела и анализиращи работата на прокуратурата, данъчните и всички възможни държавни служби.

Има документи за извършени законови нарушения при сключването на сделката.

Това заяви Гърневски и цитира данни, изнесени в медиите наскоро.

 

Полицията не е била съгласна с решенията на съда за собствеността на Панаира.

 

Разкритията на МВР са в 2 документа и датират от 2010 г. – първият е за извършената проверка за учредяване и увеличаване на капитала на дружеството, другият е как това дружество, което общината вече е загубила, започва да приватизира Панаира.

Последното четвърто увеличение на капитала на Пълдин Туринвест, с което участието на община Пловдив става 24%, е взето без изричното съгласие на ОбС, каза още Гърневски.

 

То е било направено с подписа на екссобственика на вестник Марица и представител на общината в Съвета на директорите на Пълдин Туринвест Степан Ерамян.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • Пловдивчанин

  Цял Пловдив очаква г-н Сотир Цацаров да вземе производството срещу Гергов на специален отчет в Софийска градска прокуратура!!!

 • Г. Кирков

  Тези неща са ясни на целия град от години и какво от това. Дай Боже да стане нещо и ограбеното да се върне в патримониума на Пловдив, но дълбоко се съмнявам, че ще се случи. Това е пропита от корупция държава, а и самият Гергов се пази здраво от политическата класа , независимо от цветовете и.

 • читател

  Браво, най-после някой се зае с далаверите на др. Гергов... Кога тръгват багерите за разрушаване на заграбения аквапарк към х-л Санкт Петербург от Общината?

 • иванов

  то и Гърневски е същия ..........и тоя ще вземе пенсия от "политиката".....Това е персона която НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ - завист - злоба и омраза ............... ще остане само говоренето на празни приказки. Нищо няма да стане но поне да стане шумотевица.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм