ВАС отмени пръстовия отпечатък, Москов обвинен

Автор:
Вторник, 22 Ноември 2016 13:23
ВАС отмени пръстовия отпечатък, Москов обвинен

Върховният административен съд обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидни.

Междувременно прокуратурата повдигна три обвинения срещу здравния министър в оставка Петър Москов във връзка с аферата Турски ваксини.

Обвиняем и е зам.-министърът на Москов д-р Адам Персенски.

Обвиненията срещу двамата са за престъпленвия по служба и безстопанственост.

Решението на тричленния състав на ВАС за отмяна на пръстовия отпечатък при влизане в здравно заведение се очаква да бъде потвърдено от 5-членен състав

Дотогава обаче чекирането с пръст в лечебните заведения се прекратява.

Системата за прием в болниците с пръстов отпечатък бе въведена на 1 ноември. За нея от държавния бюджет са платени над 10 милиона лева.

Реформата на Петър Москов предизвика голямо недоволство и в медицинските среди, и сред обществото.

На протест пред здравното министерство недоволните определиха като абсурд идеята на здравния министър - вече в оставка. Лични лекари от цялата страна дори организираха стачки и нарекоха случващото се "имитации на реформи".

На Петър Москов е предявено обвинение за това, че на 9 юли 2015 г., като министър на здравеопазването в съучастие с Адам Персенски "с цел да набави облага за Министерство на здравеопазването на Република Турция - да получат чрез дарение 5 000 000 дози ваксина срещу туберколоза БЦЖ, с които да бъде обезпечен имунизационният календар на Република Турция, нарушил и не изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването, от което са настъпили значителни имуществени и неимуществени вредни последици за Министерство на здравеопазването, като случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 НК", съобщи прокуратурата.

Обвиненията по тази линия са две - за дарението на 5 млн. БЦЖ ваксини от България към Турция и за приемането на дарение от 100 хил. 5-валентни ваксини "Пентаксим" от Турция за България. И двете решения са подписани от Министерския съвет, затова следствието ще разпита всички министри в рамките на утрешния ден, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

По думите й бартерът е с цел облага, от която има имуществена вреда за Министерството на здравеопазването и също неимуществена - оронване на престижа на ведомството.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • Леля

  Уронвам в смисъл "накърнявам, засягам" се пише с у.
  Оронвам в смисъл "отделям всички зърна от грозд, клас или др." се пише с о

 • ....

  Лицето на Великите Реформатори! Тотално компрометирани сини издънки...

 • г-жа Бандерова

  Да се готви Московски!Хвала!

 • Фамилия

  Като чуя, видя фамилия Москов, единствино с респект приемам Теди Москов! Тоя с налудничавокрадливия поглед и един "журналист" Московски/торба с лайна/, единствино предизвикват позиви за повръщане!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм