Фермерът с 13 млн евро и 13 пушки в ареста

Автор:
Четвъртък, 03 Ноември 2016 17:06
Фермерът с 13 млн евро и 13 пушки в ареста

Най-тежката мярка постоянно задържане под стража постанови Окръжен съд Пловдив за обвинения за укривателство на фалшиви евро и заготовки за отпечатване на менте купюри по 500 евро всяка Атанас Мичев Ангелов /41/ от Първомай.

В къщата му в първомайското село Татарево освен ментетата са открити още  3,2 кг. марихуана и 13 незаконно притежавани пушки. Личната ловна Иж на Ангелов пък не била държана, както изискват разпоредбите за сигурност - заключена в шкаф.

Ангелов е направил опит и да избяга от полицията, когато е осветена готвена сделка за 13 млн. евро менте на 27 октомври 2016.

Тогава той и съучастникът му Румен Димитров Янев изхвърлят чували с евро менте на обща стойност 13 млн. в язовир Мечка.

Приятелят им Найден Бонев обаче издава на полицията къде са хвърлени чувалите и валутата е извадена от водолази на 1 ноември 2016-та.

След дни на размисъл тримата се предават сами, стана ясно в съдебна зала.

Ангелов се разкая, разплака и поиска по-лека мярка от задържане под стража.

Засега няма данни къде са печатани висококачествените купюри от по 500 евро, но съмненията са, че това е ставало в печатницата на Петър Павлов - Растера, в Първомай.

Самият г-н Растера и съучастникът му Румен Николов - Хобота, бяха осъдени съответно на по 2 и на по 4,5 години затвор миналата седмица от Окръжен съд Пловдив, но обжалват.

Присъдите са по скандалното дело Еврото, след като през май 2011-та Растера и Хобота бяха заловени с още 4-ма души в операция на ГД БОП и ДАНС, за която МВР получи похвала лично от шефа на Европол.

Впоследствие обаче Специализираният съд в София върна делото на първа инстанция и то стартира отново едва през 2016-та.

Растера и Хобота са на свобода, а печатница "Растера" в Първомай си работи и до ден днешен.

Прокуратурата мотивира искането си за най-тежката мярка задържане под стража за Атанас Ангелов, въпреки чистото му съдебно минало /има условна присъда през 1997-на, но е реабилитиран по давност/ с 6-те обвинения, 5 от които са тежки.

Те са по чл. 354 а, ал. 1 за държане с цел разпространение на 3,2 кг марихуана; по чл. 339, ал. 2 за държане на 13 пушки без разрешително; по чл. 246 ал. за фалшиви парични знаци и материали за подправка на парични знаци; по чл. 244 в съучастие с Румен Янев за притежание на фалшиви купюри по 500 евро; по чл. 246 ал 3 пак с Румен Янев - за пазене на материали за подправка на парични знаци. По всичките 5 тежки обвинения Наказателния кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

Най-лекото обвинение за земеделсккия производител Ангелов е по чл. 338 ал. 1 за това, че не е съхранявал по разпоредбите за сигурност ловната си пушка ИЖ.

Срещу Ангелов са свидетелствали засега трима души - Тилев, Мирчев и Паскалев, стана ясно още в съдебна зала.

Обяснения е дал и третият обвиняем по аферата 13 млн. евро менте - Найден Бонев, който е завел полицията на язовир Мечка и е посочил точното място, където са хвърплени чувалите с ментета.

Съдът намери, че са налице достатъчно обосновани доказателства на този етап, че Атанас Ангелов е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен, както и че може да извърши друго престъпление, ако му бъде определена по-лека мярка.

Предстоят още процесуално-следствени действия, които могат да бъдат възпрепятствани, ако Ангелов е на свобода.

Въпреки че е с добри характеристични данни, женен и с постоянен адрес в Първомай, трудово ангажиран като земеделец, престъпленията за които е обвинен, са тежки умишлени, а и е направил опит за избяга от полицията на 27 октомври 2016-та, когато по оперативен сигнал е предотвратена сделка с фалшиви евро за милиони.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

Вижте Още по темата.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм