Заковават Растера с 13-те млн. фалшиви евро

Автор:
Четвъртък, 03 Ноември 2016 08:50
Георги Георгиев бе оправдан от Специализирания съд Георги Георгиев бе оправдан от Специализирания съд

13-те млн. фалшиви евро, намерени на дъното на язовир Мечка в Първомайско, са изработени най-вероятно в печатницата на Петър Павлов - Растера, който е подсъдим по мегаделото Еврото, но от 2011-та, когато бе арестуван, до момента се измъква сух, разбра Plovdiv-online.

Печатница Растера в Първомай, която бе разбита в спецакция на антимафиоти и ДАНС през май 2011-та, похвалена тогава лично от директора на Европол, днес продължава да работи, а делото срещу Растера и приятеля му Румен Николов - Хобота бе върнато за ново разследване.

Припомняме, че Растера и Хобота са подсъдими по дело за изготвяне и разпространение на 200 000 евро, което се върна за ново разглеждане в Окръжен съд Пловдив тази година.

Заедно с двамата, обявени от прокуратурата за топфалшификатори, е обвинен и Георги Георгиев.

Растера и Хобота бяха изловени заедно с Георги Георгиев, Христо Кисьов и Костадин Атанасов по време на операция Еврото.

Белезниците им щракнаха на 13 май 2011-та. Тогава антимафиоти запечатаха и печатницата на Растера в Първомай.

Растера и Хобота бяха осъдени от Специализирания съд в София, а Георгиев - бе оправдан.

Миналата година обаче Апелативната инстанция на Специализирания съд върна делото за ново разглеждане в Пловдив.

Скандалът е огромен, тъй като фалшивите купюри на Растера са с изключително качество и са предназначени за европейския пазар, казаха нашите източници.

Арестуваният Атанас Ангелов /41/ от първомайското село Татарево, в чмийто дом са открити 13 нелегални пушки, марихуана и фалшиво евро, е част от мрежата на Растера, но на дребно ниво като укривател.

Ангелов е ловец и кучкар, сеел дини и пъпеши на къра като земеделски производител.

Големите играчи в схемата обаче се укриват и не са заловени към момента.

Тримата задържани са земеделски производители и най-вероятно са ползвани само да укрият чувалите с евро в язовира. Единият от тях води полицията на място и показва чувалите.

Той е освободен от ареста и ще бъде използван като свидетел.

При акцията е на ДАНС и МВР под ръководството на прокуратурата са иззети 117 броя банкноти със стойност 1,2 млн. евро от дома на Ангелов в Татарево, както и листове, от които са щели да се получат още 12 млн. евро.

Хвърлените в язовира фалшиви евро пък се сушат, за да послужат за веществено доказателство в процеса.

Пушки различен калибър, откраднати от оръжеен магазин в Хасково преди повече от 2 години, също са открити в дома на Ангелов. Оръжията със заличени серийни номера и вероятно са готвени за продажба.

Съседите му са учудени, че е имал цели 13 незаконни пушки вкъщи.

Окръжен съд Пловдив ще гледа искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка задържане под стража за Ангелов в зала № 2 от 15,00 ч. днес.

Срещу него са повдигнати 6 обвинения:

- за престъпление по чл. 244 ал. 2 от НК за това, че на 27.10.2016 г. в с. Татарево като извършител в съучастие с Р.Я. е държал подправени парични знаци в големи количества 1116 броя неистински банкноти с номинал по 500 евро всяка, с обща номинална стойност на банкнотите 558 000 евро, като е знаел, че са подправени;

- за престъпление по чл. 246 ал. 3 от НК за това, че на 27.10.2016 г. в землището на с. Татарево,  като извършител в съучастие с Р. Я. е пазил материали, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парични знаци, а именно 3200 листа с отпечатани на всеки от тях по шест броя копюри на банкноти с номинал по 500 евро всяка или обща номинална стойност на банкнотите 9 600 000 евро;

- за престъпление по чл. 246 ал. 3 от НК за това, че на 28.10.2016 г. в с. Татарево е пазил и укривал материали – 405 листа с изобразени на всеки от тях по шест броя копюри на банкноти, всяка с номинал по 500 евро, общо 2 430 копюри, с обща номинална стойност 1 215 000 евро, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парични знаци;

- за престъпление по чл. 354а ал. 1 от НК за това, че на 27 срещу 28.10.2016 г. в Първомай без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – марихуана с общо нето тегло 3 204 грама;

- за престъпление по чл. 339 ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК за това, че на 28.10.2016 г. в с. Татарево,  е държал огнестрелни оръжия в големи количества – 13 броя пушки, без да има за това надлежно разрешение;

- за престъпление по чл. 338 ал. 1 от НК за това, че на 29.10.2016 г. в с. Леново е държал огнестрелно оръжие – ловна пушка 12-ти калибър и 21 броя боеприпаси – патрони 12 калибър, като не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките предвидени в надлежните правилници, наредби и инструкции.

ВСИЧКО ЗА ЗАБАТАЧЕНИЯ ПРОЦЕС СРЕЩУ РАСТЕРА И ХОБОТА ОТ 2011-ТА - В ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм