Hово дело срещу собственика на Одрин 8

Автор:
Петък, 26 Август 2016 06:43
Hово дело срещу собственика на Одрин 8

Министерството на културата образува ново административнонаказателно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. Одрин№ 8 в Пловдив, който беше съборен незаконно през месец март тази година.

Собственикът на незаконно съборения тютюнев склад на ул. Одрин 8 не е изпълнил заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност.

Това съобщиха от Министерството на културата за Plovdiv-online.

Съгласно Закона за културното наследство /ЗКН/ и заповедта на министър Рашидов собственикът на тютюневия склад - Одрин 8 ЕООД, е длъжен в срок от една година от датата на съгласуване на проектната документация да възстанови сградата - недвижима културна ценност, във вида преди нейното разрушаване. Това включва оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Както е известно, тютюневият склад на ул. Одрин № 8 не само притежава статут на културна ценност, но и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство /ЗКН/.

Във връзка със запитвания на граждани за съдбата на стенописите на художника Вълчан Петров в едно от помещенията на полусъборения склад в Тютюневия град на ул. Одрин № 8 в Пловдив, Министерството на културата напомня, че произведенията на автора в полуразрушения склад, безспорно, са част от художествените характеристики на тази знакова за града сграда – паметник на културата, така че законът изисква собствениците да направят необходимото и за опазването и възстановяването на въпросните творби.

Това тяхно задължение е фиксирано в Чл. 71 от Закона за културното наследство, който гласи, че при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и една в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия - София, Градската галерия в София и Градска галерия - Пловдив.

16 галерии на български градове притежават също негови произведения.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

  • пари,пари....

    Дело след дело и сградата се руши , руши и така докато съвсем изчезне ! Нали това е целта ? Сградата да я няма !

  • Еврохолидей

    Тези скъсани инвеститори да не са на някой гербаджия роднини прекупвачи на недвижими имоти. Аман бе

  • Фрики

    И какво от това. Съдебната ни система е такава парлама. Никой не вярва е правосъдие, защото такова няма.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм