Искат имунитета на Цветанов, не подслушвал

Автор:
Четвъртък, 30 Май 2013 12:13
Искат имунитета на Цветанов, не подслушвал

Прокуратурата е поискала снемане на депутатския имунитет на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

В искането до Народното събрание е визирано обвинение, съобразно закона по чл. 285 от Наказателния кодекс, във връзка с чл. 387, т.е. бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършват престъпление.

Длъжностните лица, които се визират, за инкриминирания период, са заемали длъжността директори на СДОТО, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Ако парламентът даде разрешение, или лицето се откаже от имунитета си по друг начин, ние веднага ще повдигнем обвинение, след което ще се внесе обвинителен акт, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Проверката показа още в самото начало, че липсата на какъвто и да е контрол над мобилните екипи за негласно наблюдение и подслушване е пълна предпоставка за извършване на нерегламентирани действия-използването на СРС-та, поясни главният прокурор.

Той обясни, че данни дали някой е извършвал нерегламентирано подслушване биха могли да се получат само, ако експертизата на паметовите устройства ги даде.

Ние считаме, че това обвинение за нас е абсолютно доказано, обясни Цацаров.

Делото за СРС-та понастоящем е спряно, то ще бъде възобновено, ако бъде снет имунитетът на г-н Цветанов, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос - каква мярка ще поиска за Цветанов, главният прокурор обясни:

Ако кажа каква мярка ще определя, това означава да се поставя в положението на наблюдаващ прокурор.

Някак си не ми се иска да играя ролята на един връх, който определя политиката на цялата пирамида.

На въпрос - дали от разследването може да се направи някакъв извод, че вътрешният министър е възлагал подслушване, Цацаров каза:

Това ще мога да ви кажа след приключването на разследването, всичко друго към момента е следствена тайна.

Сотир Цацаров каза още:

Почти след всяко изказване на народния представител Цветан Цветанов, следва съобщение от прокуратурата.

В случая няма съобщение, за да не навлизаме в този тон, но го моля да си припомни фактите относно неща, които твърдя от парламентарната трибуна.

 

Заместник-председателят на парламента Христо Бисеров съобщи в пленарна зала пред депутатите, че в секретното деловодство на Народното събрание е внесено искане за даване на разрешение от страна на парламента за започване на наказателно преследване срещу народния представител Цветан Генчев Цветанов.

Съобщението беше посрещнато с ръкопляскания в пленарна зала.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм