МОМН се окака с грешки на теста

Автор:
Понеделник, 21 Май 2012 16:30
МОМН се окака с грешки на теста

Учители по български език и литература от Пловдив сигнализираха за грешки в отговорите на теста по български език и литература за зрелостниците.

Според тях, в 4 и 8 въпрос има разминаване на посочените верни отговори от Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/, и верните, според новия правописен речник и общоприетите граматически правила.

В точка 4 от изпитния тест днес вместо отговор А верен трябва да е отговор В, смятат литераторите.

По техни думи, ски-състезание се пише с тире и следователно допуснатата правописна грешка е в подточка В, а не в А, както се твърди от МОН.  

4. В кое от изреченията е допусната правописна грешка?
А) Наситените мазнини трябва да се ограничават заради лошия холестерол, създаващ проблеми на сърдечно болните.
Б) На пресконференцията обявихме новите проекти, свързани с поддържане на екологичното равновесие.
В) Почти навсякъде може да вземете под наем екипировка за ски състезанието, което ще се проведе през следващата седмица.
Г) Това рядко цвете цъфти в Родопите през април и май с нежни бледорозови до тъмнолилави фуниевидни цветчета.

Втората грешка, за която се сигнализира, е в 8 въпрос. Според преподаватели от Пловдив, верният отговор е В (в него грешката, която се търси.

Тя е в деепричастието - тъй като в изречението има употребени форми на минало свършено деятелно причастие, вместо него, трябва да се употреби отново такова минало свършено деятелно причастие), а в посочения за верен отговор Г от МОН - няма грешка. 

8. В кое от изреченията е допусната граматична грешка?
А) Пътуващите трябва да внимават, тъй като има опасност от падащи камъни в Кресненското и в Искърското дефиле.
Б) Наслаждаваме се на уникалната панорама и се опитваме да запазим миговете красота с помощта на фотоапаратите. 
В) Близо до селото имало буйна река, която след едно земетресение станала подземна, образувайки множество пещери.
Г) Пред най-близките поетът споделя, че предпочита и се вдъхновява от класическата музика и от красивите природни гледки.
Статията на F2F TV е изпратена по мейл на пресцентъра на Министерството.

Чака се отговор на въпроса по повдигнатия казус от специалистите на министър Сергей Игнатов- има ли 2 грешки в отговорите, посочени от МОН за верни и кой ще понесе отговорността за това. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (41)

Покажи предишните коментари
 • Дарина Ц.

  Безспорно според традицията напоследък ски състезание се пише разделно, но нужно ли е да се включва в матурата един толкова спорен правопис?

 • Ученичка

  Моята логика за слято и разделно писане е същата и на 4ти въпрос аз също съм посочила за верен отговор "в".Като цяло за мен нивото на матурата беше много завишено и не беше чесно едновременното добавяне на нов тип задачи (тази с двата текста за сръвняване),даването на всепризнато трудно произведение и повишаването на трудността на въпрости като цяло ,незнам какъв ресултат ще имам сега,но миналогодишната матура я правя с една грешка,а темата им беше направо мечтана.Не съм доволна,не съм съгласна и лъжливите коментари на инспектората поне в моя град,че всички са били доволни от падналия се вариант ме вбесиха много ,тъй като положителни мнения поне в своето училище не чух!

 • Ученичка

  сравняване*

 • Ученичка

  въпроссите*/резултат* показах си и аз грамотността ;д

 • bogi

  az pak sam napisal 4e b e vernia otgovor n a4 i biah siguren 4e mi e veren i posl evidiah 4e v MON sa go opomenali kato greshen nadiavam se da mi e veren

 • Судент (или подобие на студент)

  Значи, мили мои деца... :D И на нашите матури имаше грешки. То това вече не е за учудване, поради простата причина, че тези, които се опитват да ни научат на български език не го знаят. Второ - тези, които са измислили учебниците всяка година измислят "нови" """правила""", така че не се плашете. Тя държавата ни е скапана, какво да говорим за "образованието". Преди да ме приемат в един университет (нарочно не казвам имена) очаквах сериозно обучение, а какво се получава? ПЪЛНА ПАРОДИЯ!!! Така, както го гледам даваме пари за някакви хартиики, зад които няма НИКАКВО покритие (а как да има, като 80% от преподавателите не знаят какво правят) и после какво? Отиваме с големи очаквания за работа, за живот, ами пълни глупости. То едно на ръка, че и голяма част от студентите идват ( с извинение) на разврат тук. Ето господа тъжната истина за нас - каквото посееш това ще пожънеш. Както и да е - откъснах се от темата. И да роптаете, нищо няма да се промени. Пожелавам Ви много бъдещи и ЗАСЛУЖЕНИ успехи. К.К.

 • Стамат

  Госпожите от Пловдив явно са твърде некомпетентни. Реагират така, защото явно не са влезли в комисията по проверките заради некадърната си работа през годините и сега си отмъщават. За съжаление учителското войнство е заразено от завист, злоба и професионална ограниченост. НЯМА ГРЕШКИ В МАТУРАТА!

 • Петя Манолова

  Преподавателите от СУ - Йовка Тишева, Гергана Дачева, Красимира Алексова и Владимир Жобов, са правили вариантите за матурата. Срам, срам за образованието ни. Прав е професорът, има мафия и тя тръгва от собствения му университет.

 • Тонева

  За съжаление се оказва, че в Пловдив преподават доста некомпетентни и неграмотни учителки. Убедена съм, че едва ли някоя от тези учителки е в състояние да реши теста правилно. Все пак учителките са подчинени на МОМН и им препоръчвам да не се вземат за чак толкова велики. Все пак това са едни най-обикновени учителки. Нека не им обръщаме внимание. Те не са виновни, че не знаят и не могат.

 • Петя Ставрева

  Преподавателите от СУ - Йовка Тишева и Гергана Дачева - не са учени и това е ясно на всички. Ясно е и на техните студенти, пред които те се появяват само за да ги изпитат. Тишева и Дачева са напълно некомпетентни. Въпреки че от години се занимават само с писането на тестове, а не с истинска научна работа, те и тестовете не могат да направят кадърно. Имената им са символ на връзкарство и некадърност в науката. В своя Факултет те са известни с арогантността, безпардонността, интригите и манипулациите си. Целта им - достигане на професорското звание и непрекъсната власт в катедрата, в която работят. С тях са още три некадърни женици - Елена Хаджиева-Мерудийска, Радка Влахова-Руйкова и Татяна Ангелова. Безобразното им незаконно поведение във Факултета по славянски филологии на СУ от години тормози целия факултет. Моля журналистите да разследват злоупотребите им с власт и пари и да извадят наяве корумпираната и нездрава атмосфера в техния факултет. Ще направят услуга на цялото общество.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм