Гешев: Снимките, пуснати от Божков, са престъпление

Автор:
Четвъртък, 25 Юни 2020 13:42
Гешев: Снимките, пуснати от Божков, са престъпление

Наблюдаващ прокурор ще прецени дали действията на укриващия се в Дубай Васил Божков, който днес разпространи във фейсбук снимки на наблюдаващия делото му спецпрокурор Ангел Кънев, са престъпление.

Това съобщи днес на извънредно заседание на прокурорската колегия главният обвинител на държавата Иван Гешев.

В качеството си на магистрат бих казал, че видимо има данни за осъществен състав на престъпление, каза Гешев.

По време на обсъждането Гешев подкрепи изказванията на кадровици, че прокуратурата защитава обществения интерес.

„На нас ни е ясно и е факт, че в резултат на активността на прокуратурата, в резултат на това, че вече няма недосегаеми лица, независимо дали са част от МС, дали са част от президентството, дали са милиардери или са социално слаби, ще бъдем и ще сме подложени на всякакъв вид атаки, дали са медийни, дали са политически, в случая са с криминален оттенък, това е част от работата им. Но трябва да е ясно, че Прокуратурата на Република България, както в случая прокурорската колегия, че главният прокурор ще застанат зад всеки български магистрат, независимо дали е прокурор или съдия, зад всеки следовател в случай, когато те са подложени на атаки от всякакъв характер, независимо дали е медиен, дали е политически или в конкретния случай с криминален характер. Дали описаното в декларацията представлява състав на престъпление, не е моя работа, а ще прецени някой наблюдаващ прокурор, но в качеството си на магистрат бих казал, че видимо има данни за осъществен състав на престъпление.

Това че някои хора са замрели в края на 80 или 90-те години, когато обществено-политическият живот се развиваше на „Магурата” или около нея, означава, че те не осъзнават, че времената са променени, че българските граждани искат справедливост. Прокуратурата ще направи всичко възможно хора, които са нарушили закона, независимо дали са милиардери, дали през годините са кадрували в различни институции, дали са се опитвали да въздействат в съдебната власт и да назначават прокурори, съдии или някои други, да правят някакви политически конфигурации, затова че са се чувствали недосегаеми, защото разполагат с милиони, откраднати от българските граждани, независимо дали са те или някой социално слаб, вече българската прокуратура не прави, ако въобще някога е правила, компромиси, независимо от личността, която е извършила нарушение или престъпление и ще се постарая да изправя всички тези хора пред българския съд. Защото справедливостта, която очакват българските граждани, трябва да бъде дадена от българския съд.

Прокуратурата е част от този процес за справедливост, който очакват българските граждани. Казал съм го многократно с колегите, с които работим, знаем, че това ще се случи, знаем, че това ще продължи, но не се притесняваме, защото на нас това ни е работата. Всеки от нас, който е станал прокурор или друг магистрат, знае, че това е част от работата и колкото по-активно работим, толкова повече ще бъдем атакувани по всякакъв начин. Ние като прокурорска колегия, аз като главен прокурор, институцията прокуратура ще защитим всеки честен, достоен и вършещ качествено работата си магистрат, независимо кой е той. Ще бъдем безкомпромисни към лица от нашата структура, които осъществяват вероятно състави на дисциплинарни нарушения или пък вероятно състави на престъпления. Ние не правим разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим разлика, включително и ако те са част от съдебната власт”, заяви Гешев.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм