Преразглеждат разрешителното на депото в Шишманци!

Автор:
Събота, 24 Август 2019 15:08
Преразглеждат разрешителното на депото в Шишманци!

Глоба от 10 000 до 500 000 лв се налага на завода за преработка на отпадъци

Стотици жители на Шишманци и съседните села тази сутрин блоираха пътя към завода за преработка на отпадъци в знак на протест. Майки с колички и деца на ръце спряха трафика по отбивката за автомагистрала „Тракия”

Група от протестиращи бе допусната в завода заедно с екоминистъра Нено Димов, който бе на мястото на протеста.  

Управителят на завода Стоян Гидиков бе категоричен, че след последния пожар се взимат всички противопожарни мерки, а заводът разполага и с 4 цистерни за вода - 2 по 8 и 2 по 10 кубика.

Министърът обаче откри нередности в начина на работа на предприятието и обяви, че стартира процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото за неопасни отпадъци и инсталация за биологично разграждане по закрит способ в Шишманци.

„От вчера съм се разпоредил да започне процедура по промяна на комплексното разрешително. В момента то позволява 3 варианта – сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Първите два варианта ще останат задължителни и едва след тях ще бъде допуснато останалите след преработка фракции да се депонират. Така ще се депонира само отпадъкът, който не може да се използва по никакъв друг начин“, посочи министър Димов, след обиколката на завода, по време на срещата с жителите. 

Според него целта на работата не е директното депониране, затова ще се направи промяна на целия процес и етапите на сепариране, компостиране и депониране. Комплексното разрешително ще бъде променено така, че да се сведе до минимум отпадъкът за депониране.

Димов съобщи, че е съставено наказателно постановление на оператора с акт за установяване на административно нарушение, като санкцията е от 10 000 до 500 000 лв., която ще бъде наложена до 2 седмици.

„Вместо проверката, която РИОСВ правеше веднъж годишно, задължително ще има втора - преди летния сезон, и поне една – изненадваща, поясни още Димов.

По думите му се дискутира и начините, чрез които местната власт да има контрол на дейността на предприятието. 

Инспекторатът на МОСВ ще направи проверка на работата на районната инспекция по околна среда в Пловдив за извършения контрол по дейността на предприятието.

„Това е завод, който изпълнява определени цели по оползотворяване. Остават обаче съмнения дали го прави на 100% съгласно условията“, каза още министърът.

Според него заводът има капацитет и след промяна на комплексното разрешително трябва да може да изпълнява всичките си задължения. По думите му за промяната на комплексното разрешително няма да има нужда от големи нови инвестиции от страна на завода. Процедурата отнема до 6 месеца.

„От гледна точка на противопожарната безопасност сме разпоредили да има по-голям запас от пръст и по-сериозно запръстяване, защото тогава шансовете за пожари са по-малки“, каза още министър Димов.

Местните жители обаче останаха недоволни от обещанията на министъра и следващата седмица излизат отново на протест.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • читател

  Областният Здравко Димитров, къде се крие? И защо не се интересува от екопроблемите на жителите на Пловдивска област... Пожари, чумави глигани, а Зико го няма...

 • Летец

  А Тотев къде?? . Пловдив е съдружник в завода

 • читател

  отговори на: Летец

  Община Пловдив има под 15% от капитала, чрез участие във фирма, която има 34% от капитала на завода. Тъпунгер... Смятай, а не се дръж като шофьор на самолет до роклята на жена си! Къде е пловдивският областен управител - баба Цецка пловдивска - Здравко Димитров, докато жителите на пловидвска област протестират.
  А да, той е в Къщата на алкохола https://i.ibb.co/MMp9f5Q/IMG-20190823-142158.jpg отдадена от него за 10г за 350лв месецен наем - златен имот в началото на Стария град - видно от фейсконтрола и деградацията на баскетбудалистът Зико. https://i.ibb.co/Fzcr67s/Zdravko-Dimitrov.jpg

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм