Борисов заплаши Дачич в Босна

Автор:
Вторник, 09 Юли 2019 17:45
Борисов заплаши Дачич в Босна

Сега ще види какво е неприемливо поведение! С тези думи българският премиер Бойко Борисов заплаши сръбския външен министър и бивш говорител на диктатора Слободан Милошевич - Ивица Дачич.

Скандалът между София и Белград гори вече втори ден, а днес се пренесе и на срещата на върха в Сараево.

Българският премиер е поискал външния министър на Сърбия Дачич да му се извини във връзка с размяната на реплики и дипломатически стъпки между България и Сърбия по повод на възникналото напрежение заради негов коментар за Косово. Това обяви пред медиите в Сараево самият министър-председател.

Въпросът е, че Ивица Дачич трябва да ми се извини, след като продължава, заяви Борисов. С какво аз съм обидил Дачич? И с какво моето поведение е неприемливо?, попита премиерът. И разкри, че сръбският дипломат номер едно му се е извинил вчера, но не публично - не пред медиите.

По време на пленарната сесия в Сараево Борисов се спря на създалото се напрежение между София и Белград, през последните часове, по време на изказването си на парламентарната сесия. Той заяви, че за съжаление Западните Балкани трудно се събираме и се вглеждаме в това какво ни разделя.

Правим си балкански номера, това пред ЕС няма да мине, каза българският министър-председател.

По време на нашето председателство положих много усилия, посочи Борисов, обръщайки се към сръбския премиер Ана Бърнабич.

Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?, попита Борисов, а Бърнабич кима за съгласие.

Какво излиза - давам нашият случай за пример за балкански номера, добави Бойко Борисов.

Балканският манталитет в ЕС на върви, там искат резултати, заяви Борисов. Той изтъкна, че ЕС има достатъчно проблеми, за да бъде засипан с тези на Западните Балкани.

До необходимостта от туширане на напрежението се стигна, след като външният министър на Сърбия Ивица Дачич реагира остро на изказване на българския премиер Бойко Борисов по време на среща за Западните Балкани в полския град Познан.

В отговор на журналистически въпрос как ще се отрази номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за върховен представител на ЕС по външната политика, след като страната му не признава Косово, Борисов посочи, че “когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш е да защитаваш националния си интерес.”

По думите му, изборът на Борел не значи, че мнението на Испания ще бъде миродавно за държавите, които са признали Косово. Последва остра реакция от външния министър на Сърбия Ивица Дачич, а след това и привикване на посланици.

Днес Дачич коментира, че случаят бил приключен и той неправилно разбрал българския премиер заради лошо цитиране в сръбските медии.

Борисов обаче го заплаши директно с: "Сега ще види какво е неприемливо поведение!"

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм