Не мърсете природата с политика. Тя помни!

Автор:
Неделя, 02 Юни 2019 18:45
Това е Германия Това е Германия Снимка: Асошиетед прес

Потопът, който предизвика истинско бедствие в Пловдив, отново бе употребен от някои "сериозни" медии и политици, за да си направят реклама. Върху гърба на хората. В типично комунистически стил. И никакво уважение към тези, които воюваха със сърце срещу водната стихия.

А си мислех, че с плювните срещу най-великия град вече съм свикнал. Например с тези как Пловдив се е провалил като Европейска столица на културата, което е абсолютна лъжа. Как градът ни е мръсен и няма никаква зеленина - абсолютна лъжа. Как в "Капана" се провеждали селски вечеринки - абсолютна лъжа. И други простотии...

Но за водния ад ми дойде в повече. Какво се изговори?

На първо място бе тиражирано, че основната причина за бедствието са неизчистените шахти. Хората така говорели. Било недопустимо подновеният подлез на "Гладстон", за който били похарчени 5 млн. лева, да остане под вода. Улиците в града били непроходими от пороя. Наводнени били много къщи и обществени сгради.

Сред най-пострадалите квартали бил "Южен". Районният кмет Борислав Инчев от ВМРО, който явно използва водния екшън, за да стартира предизборната кампания за местната власт, заяви:„Истината е, че това ще се случва, докато не бъде направен така нареченият Южен обходен колектор, който сега се казва „Периферен колектор“. Сега съществуваща система не може да поеме количеството вода".

Естествено опитах се да потърся къде е истината. Няма никакво съмнение, че пловдивчани изживяха кошмарни часове. Но също така трябва да припомня причините за този потоп.

Фактите казват, че под тепетата не са виждали подобен дъждовен ад. Между 40 и 50 литра се изляха на квадратен метър в продължение на по-малко от половин час. И всичко това придружено с жестока продължителна градушка.

И тъй като не се срамувам да питам, потърсих мнението на ВиК специалисти. Сетих се за един мой приятел, с когото едно време играехме в софийския "Академик". Той завърши МГИ и дълги години работеше в чужбина. Живее в София, но половината от корените му са в Пловдив. Ето какво каза Павката.

"Да се търсят причини за потопа в шахтите е направо смешно. Този воден удар не може да мине свободно дори през тунел. Не помагат и колекторите. Местната управа даже да има мераци да разшири и модернизира отводнителната ВиК системата няма как да стане при подобно водно бедствие. Защото Пловдив така е построен, че разположението на града и инфраструктурата няма да го позволят. Нали знаеш, че, където боднеш в града, отдолу се показва поредният паметник на културата. Това, разбира се, е много хубаво, но пловдивчани трябва да свикват с особеностите на този изключителен град".

Обяснението на пловдивското дружество ВиК се покрива напълно с казаното от Павката: "Колекторите в подлеза не можеха да поемат огромното количество вода."

Накрая ще добавя. Не мърсете природата с политика. Тя помни!

ПОРОИ В ГЕРМАНИЯ ПРЕДИЗВИКВАТ НАВОДНЕНИЯ, ИМА ЖЕРТВИ
21.05. 2019 г.

Поройни дъждове в Германия предизвикаха масови тежки наводнения, особено в южната част на страната, като засега се съобщава за един загинал човек, информира "Асошиейтед прес".
Полицията в провинция Бавария уточни, че 44-годишен шофьор е загинал, след като е загубил контрол над автомобила си на мокър път в близост до град Аурах, като се е забил в крайпътни дървета.
Допълва се, че покривът на болнично родилно отделение е рухнал в северния град Хелмщед, след като отводнител е бил блокиран.
Най-малко три железопътни линии в Южна Германия са били прекъснати заради наводнението.
Властите в няколко области се подготвят за преливането на реки и потоци, след като прогнозата е за още дъждове.

"Асошиейтед прес"

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм