Гласът на България убива родната музика

Автор:
Четвъртък, 16 Май 2019 19:03
Гласът на България убива родната музика

Сигурен съм, че някои няма да харесат написаното от мен. Но също така съм сигурен, че ще се намерят хора, които ще се съгласят с мнението ми.

А то е свързано с конкурса "Гласът на България". Далеч съм от мисълта да се правя на музиковед, но няма как да се съглася със случващото се всяка неделя по бТВ.

ЕТО ЗАЩО. Не може в един конкурс, който е обявен за "Гласът на България", над 90% от песните да се изпълняват на английски. Товаозначава, че България никъде я няма в това музикално състезание. Защото хилядите пред телевизорите не са длъжни да знаят английски, за да разберат колко струва една песен. А известно е, че в световните конкурси оценки се дават и на съдържанието на песента. 

ОЩЕ. Този конкурс всяка година нанася сериозни щети върху българската музика. Стотици велики български песни нямат никакъв шанс да станат част от репертоара на младите изпълнители. Защото опитите на някои по-смели певци да заложат на българското веднага биват отсвирвани. Достатъчно е да се видят реакциите на журито и истината излиза на бял свят. Явно има някакви неизвестни за широката публика изисквания, които категорично се изправят срещу уникалните български песни, въпреки че публиката жадува да ги чуе. Но не и в този излагащ името на България конкурс. Което пък кара много талантливи композитори да стоят далече от "Гласът", защото знаят, че нямат шанс да се качат на сцената. Мястото, където могат, а и трябва да покажат дали стават за голямата музика. Както е по света. По всичко личи, че така ще бъде до окончателното срутване на българската музика. А най-срамното е, че в шоуто на Слави пак в бТВ, 7-8-годишни таланти, облечени в кичозни рокаджийски одежди, крещят на сцената за кеф на Трифонов. 

КАК Е В ДРУГИТЕ СТРАНИ.

Ще започна от фестивала в Сан Ремо. Мой приятел, който много години е живял в Италия и е бил в Сан Ремо, започна да се смее, когато го попитах може ли да се случи там това, което става с "Гласът на България". Беше кратък:"Ще избухне революция". Ще добавя, че италианците са много ревниви към участниците във фестивала. Така например тази година публиката се разбунтува, след като първото място зае Мамуд, чийто майка е италианка, а баща му е египтиянин. 

Бил съм много пъти в Гърция и Сърбия - навсякъде се лее гръцка и сръбска музика. Не знам как е в дискотеките, защото не съм бил там.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • Попов

  Правилно е казано. Няма българска музика. Дори момчето, което пееше прекрасно народни песни беше изгонено

 • смайващо: СРАТЕф тоз'път е ПРАВ

  Тук идвам само да проверя дали има нещо от акад. проф. д-р СРАТЕВ, Хонорис Кауза на АМТИИИ =и наистина, само дето този път по изключение СЪРът е ПРАВ.
  Хвала!
  (От Червен Боклук Неграмот)

 • гражданин

  абе бунако смотан,това е конкурс за изпълнители.и аз харесвам български песни,но не от съвсем съвремените.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм