Адв. Тодор Кръстев vs. адв. Марин Марковски за неизбежната отбрана

Автор:
Неделя, 12 Май 2019 08:27
Адв. Тодор Кръстев vs. адв. Марин Марковски за неизбежната отбрана

Новите промени в НК /Наказателен кодекс/, е да се разшири обхватът на случаите, в които няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Според сега действащите разпоредби това е така, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище. Приетите на първо четене текстове предвиждат, че няма превишаване на пределите на неизбежна отбрана, когато "нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище", както и когато "нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем".

Ето, това е. Промени, които трябваше отдавна да са факт в една държава в състояние на преход, преход, който продължава вече 30 години и не му се вижда краят.

"Щели да се леят потоци от кръв". И нямаше да обърна внимание на тази съвършена глупост, ако не бе излязла устата на Марин Марковски - популярен адвокат по наказателни дела.

То, бива, бива, скодоумие, ама чак пък толкова не бива. Ако вярваме на Марковски, народонаселението у нас е съставено от наемни убийци, психически неуравновесени типажи и тежко отмъстителни съседи, които са чакали с нетърпение тези промени в НК, за да почнат масови убийства, издевателства и жестокости, по-особено мъчителен за жертвите начин.

Ама, моля ви, стига глупости. Да ви кажа ли като юрист, къде ги стяга такива като Марковски. Проблемът им е, че досега института на неизбежната отбрана даваше възможност да едно изключително широко тълкуване.

Това създаде и изключително противоречива и взаимноизключваща се съдебна практика.

Субективизмът бе водещ в преценките на експерти и магистрати. А това е рай за адвоката.

Та, така. Всичко това ще се минимизира, ако тези промени се финализират законодателно. Е, работата на адвокат Марковски ще намалее, или поне хонорарите му по тези дела.

Но за престъпността и носителите й, това ще има огромен превантивен ефект. Просто посегателствата ще намалеят - убеден съм. Аз познавам отлично психологията на българския престъпник. Всички те знаят и предварително оценяват къде и какво може да им се случи, и възможността да платят със здравето и живота си, сериозно ще ги възпира.

А и почтените хора няма да се притесняват да защитят дома, честта и достойнството си от престъпната епидемия заляла България.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • читател

  Марковски е известен лаладжия, така че обикновенно, каквото и каже трябва да се приема с бурен смях! Да не забравяме и топ делото му: спечели дело на ББ срещу Волен Сидеров, като в резултат на блестящата му победа ББ трябваше да плати 30 000лв. на осъдената страна. Така, че покрай думите на Марковски смях, смях, смях!!!

 • Стела

  То хубаво, съгласна съм с Тодор, ама Конституционният съд пак ще спре промените, дори да минат на второ четене. Мафията няма интерес от подобна сила заложена законодателно в гражданите.

 • големия

  1. Тодор си е комуне/напоследък с религиозен щрих/. 2. Адв.Марковски е ЗА промените при неизбежната самоотбрана.

 • Коалиция

  :Много точен коментар, убедително и справедливо

 • М. Марковски

  Новите изменения в Наказателния кодекс не помагат. Това заяви пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски по повод разширяването на неизбежна самоотбрана. Новите промени изменят добри текстове в настоящия Наказателен кодекс, по думите му. "Всеки, който е нападнат в дома си, има право на неизбежна отбрана", отсече той. "Текстовете стават много опасни", смята Марковски. "Трябва да има адекватен отговор на нападението", обясни адвокатът. В сега действащия кодекс има текстове, които бранят жертвата, ако превиши неизбежната отбрана. Новите текстове носят рискове, по мнението на Марковски. Важни промени, касаещи живота на всеки българин "Могат да настанат ужасни злоупотреби", притеснен е той. "Ще се пролеят потоци от кръв", прогнозира адвокатът. "Престъпниците не са юнаци, те са страхливци", коментира още Марин Марковски. "Да не гледаме трагедия от първия ред", пожела той.

 • Григорова

  Подкрепям позицията на Тодор Кръстев. Марин Мярковски може да е добър адвокат, не знам, но в последно време започна да се изказва компетентно по всички възможни въпроси, като пенкилера Михаил Константинов

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм