Д-р Красимир Асенов VS адв. Тодор Кръстев

Автор:
Сряда, 24 Април 2019 10:36
Д-р Красимир Асенов Д-р Красимир Асенов

Д-р Красимир Асенов*

Модерна и печеливша се оказа ромската/циганската тематика сред политиците в днешно време. Част от пловдивските политици, които са застрашени от забвение, напоследък се изявяват като експерти и по ромските въпроси.

Опитът да се конструира една научна или научно-популярна статия и да се поднесе на аудиторията, в една от най-четените пловдивски електронни медии, е въпрос на отговорност и познания. Но най-важното е, да не се подценяват менталните възможности на читателите.

Едва ли има гражданин на хубавия Пловдив, който да не чувал за г-н Тодор Кръстев – Съветникът. Голям интерес предизвика статията или да я наречем дописката на г-н Кръстев: „Преди 130 г. горят ромските колиби и създават Столипиново, от 22. 04. 2109 г.  - (Вижте я в линка долу Още по темата)

Като оставим настрана, че видният пловдивски политик копира информацията си от Уикипедия, което е несериозно, най-малко поради това, че там информацията невинаги е коректна, както е в нашия случай. Терминологичните и фактологичните разминавания могат да бъдат обект на компромис, но опитът на Кръстев чрез написаното: „Втора точка от решението на пловдивските съветници е била, за премахването на опасността от зараза, циганските колиби в целия град да бъдат изгорени. Така са действали пловдивските общински съветници по онова време - без много да се церемоният…”, да манипулира, подбуди и внуши на аудиторията и на своите колеги, колко безкомпромисни и решителни са били техните колеги – общинските съветници през 1889 г., буди недоумение.

В интерес на коректния прочит на този исторически фрагмент от пловдивската история, е необходимо да се каже, това, което г-н Кръстев е пропуснал да спомене в своя материал, било поради незнание или умишлено. Не на 22.04.1889 г., а на 25.04.1889 г., след поредната епидемия, Общинският съвет приема предложението на Хигиеническия окръжен съ­вет и на 25 април 1889 г. било решено - всички сла­мени колиби из града да бъдат изгорени. Но, ето тук, е моментът да споменем един факт. Този факт не може да бъде приватизиран, осквернен или подменен… Нито едно семейство от тези, чиито колиби са били изгорени, не е останало без покрив, г-н Кръстев. Това сте забравили или не сте искали да споменете. Всяко семейство е получило нова къща в село Йени Кьой (сега Столипиново), което е било на три километра от града. Този акт на доблест и хуманност не е изолиран случай. Той е следствие на 8000 години културна кохезия и взаимно уважение. Ето, на това се гради нашето пловдивско самочувствие.

Колкото до Столипиново - Столипиново не е циганско гето. Столипиново е мултиетнически район, в който живеят турци, роми, българи, г-н Кръстев. Но това Вие няма как да знаете, защото е по-лесно да използвате клишета и да копирате от Уикипедия.

Етническите граници са пространствени и ментални конструкти, изкуствено създадени с цел да разединяват и противопоставят. Създадени от комплексирани политици, за да разделят и владеят.

Другите, обичащите своя град, уважаващите своите съграждани, без оглед на техния етнически произход и конфесионална принадлежност, прилагат друг метод – обединяват и управляват.

_________________________________________

* Красимир Асенов, е доктор по етнология/културна антропология от пловдивския университет. От 15 години работи в Община Пловдив. Бил е главен експерт, началник отдел по етнически, демографски и религиозни въпроси. Втори мандат зам. кмет в район ,,Северен”.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (14)

Покажи предишните коментари
 • читател

  отговори на: читател

  Г. Райчевски

 • читател

  А как да са купим осем апартамента с асансьор до хола на Цветан Цветанов.

 • читател

  отговори на: читател

  Построй си лична кооперация с асансьор на всеки етаж като пловдивската Мадам Лъжа - Дани Канал.

 • славо

  Двама граждани с претенции, вероятно основателни, но развили в себе си непоносимост към родния, към майчиния, към БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК! Какво означава това VS бе срамни чуждопоклонници? Срам ли ви е да употребите нашето СРЕЩУ? Мене ме е срам и от вас, и от други като вас!Правите си парформанс или флашмоб!?! Продажници!

 • Доц. Димитров

  В интерес на истината, колегата Асенов има право да реконструира събитието в цялата му последователност-моите адмирации. Разбира се, че има тенденциозност да представиш негативния образ на общинските съветници от 1889 г., без да се спомене, че всъщност те са били доблестни и прогресивно настроени политици, които са се погрижил за няколко стотин обеднели турски и безимотни цигански домакинства. Диалогът между доктор на науките (д-р Асенов) и политик (адв. Кръстев) е интересен, но политикът винаги търси изгодата и пропагандата, докато ученият търси истината. Поздравления Докторе и за книгата Ви.

 • ???

  Много приятели има този д-р!! Явно за тях е важно да го подкрепят и да опонират на адвоката! Истината?

 • ха-ха

  Адвокатът дето не е съветник е политик, а докторът дето е зам.кмет не бил политик. Тъй като въпросните зам.кметски позиции са политически назначения, нека докторът ни осветли като на коя партия е представител?

 • Бояна

  Тоя "доктор" не разбрах какво всъщност иска да каже. Или нещо го е хванало яд, че някой друг знае нещо по тема, която счита, че е монополизирал. Или иска да се отърка в един безспорен авторитет в града, какъвто е адв. Т. Кръстев.

 • Василев

  Моите Адмирации Доктор Асенов, радвам се,че има хора като вас, които не премълчават, изследват и правят достъпна тази информация достъпна за нас гражданите на гр.Пловдив. Между другото прочетох книгата ви и доста реалистична и интересна ми се видя!

 • Красимир Асенов

  Уважаема Бояна, или както и да се наричате, не бих желал да Ви засегна, но ако проследите хронологично дебата, ще се уверите, че установяването на историческата фактология е единственият ми мотив. Не оспорвам професионалните качества на Г-н Кръстев, нито се опитвам да "монополизирам" дискутираната тема. Относно "търкането" - пази боже... Ако за миг напуснете полето на субективния дискурс, ще установите, че реконструирайки събитията от 1889 г., аз въвличам всички участници в задочния дебат само и единствено заради моето възхищение от високо хуманния, държавнически и доблестен акт на пловдивските общински съветници. Надявам се, че ще декодирате правилно моето послание до Вас. Друго няма да има.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм