Д-р Красимир Асенов VS адв. Тодор Кръстев

Автор:
Сряда, 24 Април 2019 10:36
Д-р Красимир Асенов Д-р Красимир Асенов

Д-р Красимир Асенов*

Модерна и печеливша се оказа ромската/циганската тематика сред политиците в днешно време. Част от пловдивските политици, които са застрашени от забвение, напоследък се изявяват като експерти и по ромските въпроси.

Опитът да се конструира една научна или научно-популярна статия и да се поднесе на аудиторията, в една от най-четените пловдивски електронни медии, е въпрос на отговорност и познания. Но най-важното е, да не се подценяват менталните възможности на читателите.

Едва ли има гражданин на хубавия Пловдив, който да не чувал за г-н Тодор Кръстев – Съветникът. Голям интерес предизвика статията или да я наречем дописката на г-н Кръстев: „Преди 130 г. горят ромските колиби и създават Столипиново, от 22. 04. 2109 г.  - (Вижте я в линка долу Още по темата)

Като оставим настрана, че видният пловдивски политик копира информацията си от Уикипедия, което е несериозно, най-малко поради това, че там информацията невинаги е коректна, както е в нашия случай. Терминологичните и фактологичните разминавания могат да бъдат обект на компромис, но опитът на Кръстев чрез написаното: „Втора точка от решението на пловдивските съветници е била, за премахването на опасността от зараза, циганските колиби в целия град да бъдат изгорени. Така са действали пловдивските общински съветници по онова време - без много да се церемоният…”, да манипулира, подбуди и внуши на аудиторията и на своите колеги, колко безкомпромисни и решителни са били техните колеги – общинските съветници през 1889 г., буди недоумение.

В интерес на коректния прочит на този исторически фрагмент от пловдивската история, е необходимо да се каже, това, което г-н Кръстев е пропуснал да спомене в своя материал, било поради незнание или умишлено. Не на 22.04.1889 г., а на 25.04.1889 г., след поредната епидемия, Общинският съвет приема предложението на Хигиеническия окръжен съ­вет и на 25 април 1889 г. било решено - всички сла­мени колиби из града да бъдат изгорени. Но, ето тук, е моментът да споменем един факт. Този факт не може да бъде приватизиран, осквернен или подменен… Нито едно семейство от тези, чиито колиби са били изгорени, не е останало без покрив, г-н Кръстев. Това сте забравили или не сте искали да споменете. Всяко семейство е получило нова къща в село Йени Кьой (сега Столипиново), което е било на три километра от града. Този акт на доблест и хуманност не е изолиран случай. Той е следствие на 8000 години културна кохезия и взаимно уважение. Ето, на това се гради нашето пловдивско самочувствие.

Колкото до Столипиново - Столипиново не е циганско гето. Столипиново е мултиетнически район, в който живеят турци, роми, българи, г-н Кръстев. Но това Вие няма как да знаете, защото е по-лесно да използвате клишета и да копирате от Уикипедия.

Етническите граници са пространствени и ментални конструкти, изкуствено създадени с цел да разединяват и противопоставят. Създадени от комплексирани политици, за да разделят и владеят.

Другите, обичащите своя град, уважаващите своите съграждани, без оглед на техния етнически произход и конфесионална принадлежност, прилагат друг метод – обединяват и управляват.

_________________________________________

* Красимир Асенов, е доктор по етнология/културна антропология от пловдивския университет. От 15 години работи в Община Пловдив. Бил е главен експерт, началник отдел по етнически, демографски и религиозни въпроси. Втори мандат зам. кмет в район ,,Северен”.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (20)

Покажи предишните коментари
 • ???

  Много приятели има този д-р!! Явно за тях е важно да го подкрепят и да опонират на адвоката! Истината?

 • ха-ха

  Адвокатът дето не е съветник е политик, а докторът дето е зам.кмет не бил политик. Тъй като въпросните зам.кметски позиции са политически назначения, нека докторът ни осветли като на коя партия е представител?

 • Бояна

  Тоя "доктор" не разбрах какво всъщност иска да каже. Или нещо го е хванало яд, че някой друг знае нещо по тема, която счита, че е монополизирал. Или иска да се отърка в един безспорен авторитет в града, какъвто е адв. Т. Кръстев.

 • Василев

  Моите Адмирации Доктор Асенов, радвам се,че има хора като вас, които не премълчават, изследват и правят достъпна тази информация достъпна за нас гражданите на гр.Пловдив. Между другото прочетох книгата ви и доста реалистична и интересна ми се видя!

 • Красимир Асенов

  Уважаема Бояна, или както и да се наричате, не бих желал да Ви засегна, но ако проследите хронологично дебата, ще се уверите, че установяването на историческата фактология е единственият ми мотив. Не оспорвам професионалните качества на Г-н Кръстев, нито се опитвам да "монополизирам" дискутираната тема. Относно "търкането" - пази боже... Ако за миг напуснете полето на субективния дискурс, ще установите, че реконструирайки събитията от 1889 г., аз въвличам всички участници в задочния дебат само и единствено заради моето възхищение от високо хуманния, държавнически и доблестен акт на пловдивските общински съветници. Надявам се, че ще декодирате правилно моето послание до Вас. Друго няма да има.

 • ПЕНА

  КРАСИМИР АСЕНОВ Е НАЙ ПРОДАЖНИЯ И НАЙ ГОЛЕМИЯ ТЪРГОВЕЦ НА ИДЕЙ НА ДУШИ НА ИЗБОРИ!ПОЗОР ЗА ГЕРБ ,ЧЕ ГО ПРИЮТИХА В РАЙОН СЕВЕРЕН!РАЗЧИТАХА НА НЕГОВИЯ АЛЪШ ВЕРИЖ!ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГО ПРОВЕРЯВА ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ???ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГО ПРОВЕРЯВА ЗА НЕТРУДОВИ ДОХОДИ?

 • А БЕ

  ВИЕ ,ЛУДИ ЛИ СТЕ, ТОЗИ ПСИХОПАТ МОЖЕ ЛИ ДА НАПИШЕ ТАЗИ СТАТИЯ?
  ТОВА ВСИЧКО Е ПЛАТЕНО ОТ ДПС!

 • уууууууууууууууууу

  много сложно гълчиш, ти разбираш ли си ?

 • Естет

  Като вземе циганин да ми се изразява наукообразно,странно се изнервям! Ще те изтраем още месец, “ д- р,чл.кор.,проф.ст.н.с. И каквото още се сетите,уважаеми читатели. А става дума просто за едно цигане...

 • ДО ЕСТЕТ

  отговори на: Естет

  ЦИГАНИН НО АКРОБАТ И ПОЛИТИЧЕСКА ВСЕЛЕНА

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм