Левски е светец признат от Всеправославен събор през 1998 г.

Автор:
Петък, 15 Февруари 2019 19:27
Левски е светец признат от Всеправославен събор през 1998 г.

Отново се активира полемиката за канонизирането на Васил Левски за светец от БПЦ. Винаги по това време на годината тази тема се поставя на вниманието на обществеността. Не знам защо комитетите, които настояват затова през годините, а те са различни, не са разбрали и проучили, че Левски според каноните на БПЦ, вече е обявен за светец.

С други думи те просто чукат на отворена врата. Спорът относно канонизацията на Апостола има дълга история.

И пак повтарям: Според каноните на БПЦ Левски е вече светец. Ще се опитам да обясня по линия на църковното право защо това е така. През 1996 година Комисията по канонизациите на алтернативния синод под председателството на пловдивския митрополит Борис канонизира дякон Игнатий /Васил Левски/ за светец. Канонът е спазен пунктуално. Написано е житие, изрисувани са икони, написани са молитви и тропари. Този акт тогава не се признава от Светия синод на БПЦ.

Формалната причина е, че обявяването на светии става, когато присъстват всички членове на Светия синод. Главната причина обаче е, че канонизацията е извършена от алтернативният към онзи момент синод. Тук обаче става интересно: През 1998 година в "Св. Александър Невски" се извършва Всеправославен църковен събор с участието на главите на всички православни и поместни църкви. На този събор се слага край на разкола в БПЦ. Разколниците извършват акт на покаяние и отново са приети в лоното на каноничната БПЦ.

Интересно е обаче следното решение на Събора, а именно: "Също така се приемат отново в светата българска църква презвитерите и дяконите, ръкоположени по време на разкола, както и се признават извършените от тях неканонични чинодействия, като се обявяват за автентични, валидни и носещи благодат и освещение." Чинодействия според БПЦ са: кръщение, бракосъчетание, освещаване, канонизация и всички други свещени православни актове. Тоест с това си решение Всеправославният църковен събор признава и канонизацията на Св. Дякон Игнатий /Васил Левски/, като светец. Та, ето защо, Левски е Светец, признат от Всеправославен църковен събор още от далечната 1998 година. 

Така стоят нещата според каноните на църковното право. Левски си е светец, признат не просто от БПЦ, а от Всеправославен църковен събор на който присъстват всички предстоятели на православните църкви по света. Самият Левски също е държал на църковни си сан и на служението си в Църквата. Ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев малко преди обесването.: "Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името "раб божия Василий", Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България".

Нещо, което Левски прави вече и като светец от канонизацията си, през далечната 1996 година.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм