За 29 г. никой от ДПС не почете жертвите на протурския терор

Автор:
Четвъртък, 27 Декември 2018 08:28
За 29 г. никой от ДПС не почете жертвите на протурския терор

За пореден път по време на Коледните празници, представители на протурските партии в България правят поклонения и митинги, с които отбелязват поредната годишнина на така наречения "възродителен процес" у нас.

Тази година дори са се надпреварвали кой къде първи да отиде. Сбутали са се най-вече в село Могиляне, където трагично и нелепо загива 18 месечната Тюркян.

На всички ни е ясно, че това се прави изцяло с политически мотиви. За тях тези отбелязвания са като Луков марш за десните партии, Бузлуджа за левите, Славовица за земеделците и т. н.

Само ГЕРБ още не са измислили някаква сакрална дата или събитие, които да облекат в политическа помпозност и демонстративност.

Но нищо, млада партия са и това ще стане, въпрос на време. Думата ми е обаче за друго:

По времето на възродителния процес се разгръща най-голямата терористична вълна, която е преживявала Третата българска държава.

Да, този терор е бил страшен. "Мерзавците" и "Кърлежите", както са наречени в делата на тогавашната ДС протурските терористични групировки, буквално заливат България с терор.

Взривени са чакалнята на гарата в Пловдив, летището във Варна, хотел "Сливен" в града на стоте войводи.

Навсякъде този терор оставя загинали. Невинни български граждани, които са имали лош късмет по същото време да се намират там. Някой знае ли имената им? Има ли български национални медии и партии, които всяка година да отбелязват този терор и да отдават почит на загиналите?

На 7 юли 1987 година са отвлечени две деца - Дарин Христов и Николай Петков, с цел да бъдат използвани като жив щит при бягството на похитилите ги в Турция.

С голяма доза късмет децата остават живи и терористите са заловени и съдени.

Но определено, най - отвратителното престъпление, най - гнусното като замисъл и изпълнение, е атентата в гара Буново, където е взривен вагон за майки с деца на бързия влак от Бургас за София.

Седем души са убити, а девет ранени. Две са загиналите на място деца. Георги Цветанов на 12 г. и Стефан Атанасов на 13 г. После умират и други.

При огледа следователите намират детски мозък залепен на едно от дърветата край ж. п. линията. Родителите на жертвите разпознават децата само по дрехите им. По броя на пострадалите това е най-големият железопътен атентат в българската история.  

Защо все пак пиша всичко това, от което ми се повръща.

Пиша го по една единствена причина. Как за толкова години, от 90 - та насам, не видях нито еди политик от ДПС, ДОСТ и другите протурски партии, да осъдят и да положат поне едно цвете пред паметта на десетките загинали при тези атентати.

Нещо повече - не чух нито веднъж този терор, безпрецедентен за Европа по онова време, да бъде осъден от тях.

Не чух нито дума, сричка дори, с която да се изрази някакво съжаление или състрадание към загиналите и пострадалите. Ако някой ме опровергае, готов съм веднага да се извиня.

Защото кръвта на невинните няма цвят. Почит и поклонение заслужава невинно загиналото бебенце Тюркян в Могиляне.

Но не по-малко почит заслужава и паметта на децата от гара Буново, чиито останки са събирани по дърветата.

Цивилизованият подход изисква господата от тези партии, веднага след поклонението в село Могиляне, да поднесат цветя и се поклонят и на гара Буново.

Само така ще покажат, че хуманността няма етнос и предразсъдъци. Ще покажат, че справедливостта не е политическа конюнктура.

Ще покажат, че са български граждани и европейци. Ще покажат, че пред трагедията е най-добре да се замълчи.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Юлиян

    Аплодирам написаното!!! Един достоен социалист имало на този свят, браво! Явно не му е било приятно, когато Станишев и Местан се целуваха в устите....Но лидерката му Курнелия драпа със зъби и нокти да се добере до властта, и да се сношава с Мустафа Карадайъ. Вън ДПС и всички протурски партии!!!

  • Бацата

    Ех, Кръстев, Кръстев, ако всички комунисти разсъждаваха като теб, гласоподавател щях да ви стана.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм