×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 3346

Пелените на Закона за образованието

Автор
Неделя, 25 Септември 2016 01:42
Пелените на Закона за образованието

Какво разбираме от новия Закон за предучилищното и училищното образование към днешна дата?

За тази година в гимназиален етап почти нищо. Помощник-директорите в училищата стават заместник-директори. Наказанията на учениците, които се налагат от Педагогическите съвети, се наричат по друг начин. Ще се изисква и допълнителен документ към медицинските бележки за извинителните остсъствия. СОУ-та вече са СУ. Променят се и други такива маловажни неща.

Скоро в професионалните гимназии първата степен от средното образование ще завършва в десети клас. Ще има матури в дванадесети клас, на второ равнище вероятно. На фона на западащото висше образование у нас и оставащите незапълнени бройки по университетите, всякакви утежнения на изхода на средното, ще окажат влияние по-нагоре.

Не знам дали някой е проучвал как се обучават и на какво учителите във ВУЗ-овете. Какви са студентите там и какво може да очаква средното образование от своите бъдещи кадри?

Виждаме мъглява статистика и нищо друго. За днешните по-млади учители медийният образ е доста купешки: свежи момчета с цветни кецове и татуировки или момичета (начални учителки) с големи очи!

Основното образование ще приключва след седми клас. Не знам дали родителите са наясно, че ще се вземат оценките от пети, шести и седми клас за тази първа диплома. С двойка на изпита ще може да се влиза в гимназия, защото вместо оценки, ще има точки, към които ще се добавят оценките (точки) от дипломата след седми клас. Ако има празни места и двойкаджиите ще могат да се класират.

Не се пипа и не се олекотява учебното съдържание. Учебните програми по всички предмети са претрупани от излишна и ненужна информация. Затова пък се пускат обществени поръчки за запалки и тефтери за 2 млн. лв., но няма кой да направи така, че вместо 100 произведения за матурата по БЕЛ, да останат 50-ет. Даже не е въпрос на мироглед, по скоро е аритметика и възможност за подбор, аргументация и боравене със специализирана информация.

Учебниците продължават да са проблем. Така са написани, че сякаш се цели да отблъснат от знанието. Учебниците по БЕЛ са неадекватни към формата за матурата. Тежки текстови блокове, които показват неумението на своите автори да говорят с човешки думи за литература. В гимназиите по литература работим с учебниците на Валери Стефанов, Инна Пелева, Клео Протохристова и Албена Хранова. Вече не препоръчвам купуването на учебниците им, стават само за общите уроци и биографиите. Работата по литературен фрагмент от текст е изключена като възможност. Усещането за контекст го има, но е доста мъгляво и неефективно поднесено.

Началните учители се оплакват, че графите за годишните тематични разпределения са повече – има добавени ядра, стандарти и пр. Започнаха да се продават разпределения за 1-4 клас в разни подразделения на МОН. Получаваме оферти за разпределния и насоки по новия Закон на цена 34 лв. с ДДС. Като са толкова важни и значими промените, да ни спуснат разпредления и насоки по училищата, без ДДС, да речем. И по една запалка с лого може да имаме безплатно. Шапките да са бонус!

Новите указания за матурата по БЕЛ. Трите модула ще се решават поотделно. Така беше на поправката. Почивки между тях ще има, но учениците няма да излизат. Ако решат да отидат до тоалетна, ще им отнемат от следващия модул? Такива инструкции трябва да се дадат на учениците още от сега. Ако пък искат да излязат, докато решават някой от модулите, могат да се върнат, но не могат да продължат своята работа по същия модул. Допуска се представяне на медицински бележки за по-чести физиологични нужди.

Мисля, че се прекалява със самоцелните упражнения в стил да хванем и „наплюем" ученика, обучавайки го в честност! Не може да се случи по този начин честността, много е демоде като схващане. По-лесно е да се приеме, че ако някой преписва, за две години ще му се отнеме правото да завърши. Така е в Германия и Франция.

Пелените на новия Закон за образованието показват един много младенчески и незрял период на неговите създатели, в който да „гониш" и да „хващаш" е важно. Липсва нещо много просто: обща визия и перспектива за това какви хора трябва да излизат от училище и какво трябва да знаят и могат, за да са успешни в личен и професионален план. Повечето от нещата са правят на парче и без разбиране. Затова и никой не се похвали на първия учебен ден с новия Закон. Даже се избягва да се говори за него, набляга се на рестрикциите и административния макиаж. Административният макиаж, който е квинтесенцията на една застаряваща и ретроградна държава, в която учителят е на около шестдесет, синдикалният лидер на седемдесет, а младият учител - бяла врана или странник.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • Читател

  Принципно е права за повечето неща, ама просто е една учителка и нищо повече. Не е на добро човек да става учител, много бързо се губи реалната представа за света.

 • ivo_isa

  отговори на: Читател

  Верно е "просто учителка". И ѝ личи, че е умна, може да разсъждава и да поднася стегнато и разбрано мисълта си. Наистина за учител това е повече от достатъчно. Особено, когато си познава и разбира и материята.
  А ти какво си повече? И накъде?

 • Читател

  отговори на: ivo_isa

  Пошучават огромни заплати и непрекъснато са недоволни. Нека пишат по сайтовете, така поне да имат усещането, че вършат нещо.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм