Мълчанието на агнетата

Автор:
Понеделник, 11 Август 2008 16:05

Автор Антон Баев 

ImageПълна информационна мъгла спуснаха пловдивските институции над опасен инцидент, сигнал за който е подаден в 21.35 часа в неделя в Трето РПУ от Гражданска защита. Около 500 души от пловдивския квартал “Гаганица” в район Северен са евакуирани през нощта заради обгазяване на района със серен диоксид, което е било 6-7 пъти над нормата.

Официалното съобщение на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите беше изпратено до пловдивските медии едва в 12. 30 часа в понеделник. Вместо да обясни затъмнението, кметът Славчо Атанасов днес благодари на институциите, спуснали информационната завеса!  Добре, че няма пострадали. Тогава същите благодарности щяха да са на друго място.

Жителите от квартала, чиито къщи са били в обсег 600 метра от разлива, са приети спешно в ДКЦ-3. Към 4 часа през нощта те са пуснати по къщите, тъй като концентрацията на серния диоксид е била в нормата.

В момента съдържанието на сериен диоксид в района на теча е 100 микрограма на кубичен метър, което е три пъти под допустимите норми. Средночасовата норма е 350 микрограма, съобщи шефът на Гражданска защита в Пловдив Атанас Атанасов.

Късно снощи обаче дежурните от Гражданска защита са замерили 45 милиграма на кубичен метър, което е 6-7 пъти над допустимите норми.

Ами ако не беше малкото, ами голямото зло? И тогава ли агнетата щяха да мълчат!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм