Сирийци в бели манти!

Автор:
Понеделник, 16 Май 2016 18:03
Сирийци в бели манти!

България е извънредна държава. Особено, когато стане въпрос за протести. Събуди се сутринта някой с тежък махмурлук и реши, че трябва да си го изкара на някого. И протестът е готов. Но пък в махалата ще го видят, а вечерта ще има повод да се направи разбор в кръчмата.

Горе-долу в тази категория бяха протестите на полицаите и лекарите, които си скъсаха задниците да реват за пари, криейки лакомията си зад административни проблеми, които пречели на работата им. Разбира се в нарушение на законите. И тогава, и сега продължавам да се чудя кака така от тези "сериозни" проблеми на нито един полицай не му присяда, когато започне да лапа МЛЕЧНА САЛАТА ЗА 11 СТОТИНКИ в стола на някоя от почивните станции на МВР.

А лекари пък режат живо месо на здрав и прав човек, правейки му ненужна операция. Естествено за пари. Разбира се, има и много сериозни поводи за недоволство. Като този на майките на деца със здравословни проблеми. На всичко отгоре се случи нещо много грозно. Човек от социалното ведомство ги обиди жестоко, като ги нарече патки.

Сега на герои се правят бъдещите доктори и зъболекари.

Те са недоволни, че им орязват стипендиите. И са се обявили за неприоритетни. Между другото са абсолютно прави. Защото по последни изследвания българският бизнес се нуждае от инженери, педагози, специалисти в туризма, селското стопанство. Дори сега, когато остават дни до откриването на морския сезон, има остър глад от работна ръка.

Решението повече пари да се дават за обучението на специалисти, от които се нуждае бизнесът, е абсолютно правилно. Защото е смешно тези "бунтари" да искат високи стипендии, а след като завършат да си хванат партакешите и да духнат в чужбина. Без да им пука какво става тук.

Не съм съгласен аз и моите деца, които предпочетоха да останат в България, да плащаме стипендиите на хора, които ще ни зарежат заради личните си интереси. След като много искат да станат лекари, нека отидат да учат в чужбина. И да не занимават хората тук със смешните си проблеми. Ако пък искат да оправят държавата, мястото им е тук. А не да правят като сирийците, които ореваха света с проблемите в държавата си, но си бият камшика и препускат към Европа вместо да се борят.

Преди време бях писал за нахалството на тези студенти. И направих предложение. Знам, че няма кой да ме чуе, но ще го повторя. А примерът е от Япония. Там всеки, който завърши медицина, е длъжен да работи 10 години в родния си край. Мисля, че това е справедливо. След това може да върви където си иска.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • Пловдивчанин

  Правилна статия, верни изводи, изобщо медицинския университет в пловдив е един родово фамилен университет, отдавна е станал собственост на няколко фамилии и всички студенти са деца на преподаватели , а на всичко отгоре са на държавна издръжка, докато мама и тати следобед преглеждат в частни кабинети за по 50 лв на прием,

 • г-жа Бандерова

  Г-н Стратев е единствен достоен за министер на вътрешните работи и здравеопазването!Хвала!

 • един лекар

  Авторе, да те питам- Здравеопазването в Япония-във всичките му аспекти, доколко наподобяват положението в България? Подчертава още веднъж-във всички аспекти. Гледам, запознат си, знаеш, значи.
  Аз съм лекар, работих 17 години и напуснах България. Виновен ли съм? Дължа ли пари или нещо друго на някого? Адо "да" на кого и какво? Само да допълня,че се платих специализацията от собствения джоб. С лични средства. Апропо- знаеш ли,че за да специализираш в България трябват връзки и пари? Пари за рушвет и да си плащаш официално специализацията. Няма заплата,няма осигуровки, работиш наравно с всички-срещаш болни, дежурства и т.н. Как ти звучи?
  Затова ти казвам пак- първо разучи ситуацията, тогава сочи с пръст и давай акъл. Инак олекваш.
  Давам ти жокер- всичко, което описваш е вярно до голяма степен, но то е следствие, повтарам-следствие на огромното безсрамие и цинизъм, наречено здравеопазна система в България.
  Поздрави и бъди здрав.

 • Аплаузи

  Браво, Статев! Остаряваш, помъдряваш и първата ти смислена статия е факт. Дерзай в този дух!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм