Грехота е да се насъсква спортът срещу фолклора

Автор:
Петък, 06 Май 2016 11:41
Грехота е да се насъсква спортът срещу фолклора

Предложението народните танци да станат задължителен предмет в училищата е абсолютно точно и правилно. Даже е закъсняло в годините.

Фолклорът е много сериозна част от истинската култура и бит на българина и е срамота да се подценява неговото значение. Защото децата ще имат възможността да пият от най-чистите извори на българщината.

В същото време не мога да подмина странните изявления, с които някои се нахвърлят върху спорта, за сметка на народните танци. Това е грехота. Един от тези бойци е Владимир Дончев.

Аз винаги съм уважавал мнението на хората, дори когато то е коренно различно с моето. Така е било неведнъж и с Владимир Дончев. Но когато се посяга на спорта, където е минал целият ми живот, не мога да остана длъжен. А точно там бръкна Владимир Дончев.

Повече от очевидно е, че той или мрази спорта, или има празнини в тази област. Казвам го без капка подигравателен тон, защото не е длъжен да обича гимнастиката или пък да не знае нейното значение за здравето на децата.

По-скоро съм потресен от оценката му за физкултурата в училищата. Така например Дончев нарича изискванията за упражненията за лицеви опори, кофички, скок от място безумни нормативи. Нещо по-лошо - той ги определя като мутрински стандарти по физическо.

Това не мога да го разбера, защото всеки средно интелигентен човек знае, че физкултурата и спортът в училищата и дори в детските градини е здраве и само здраве. Разбира се, в крайна сметка това е въпрос на разбиране.

Накрая искам да кажа на Владимир Дончев още нещо много важно, което той явно не знае. А това е, че, ако не бяха тези "мутрински" стандарти в училищата, България и Пловдив нямаше да имат Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Габриела Петрова, Станилия Стаменова, Станимира Петрова и още много велики "мутри", които прославиха и продължават да славят страната.

Вярно, че накрая Владимир Дончев също защитава народните танци, които носят здраве и развиват художествени умения, като ритъм и усет към музиката. Но неговите думи ми звучат неистински.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм